Kedilerde Davranış Sorunları
Kedilerde davranış sorunları denildiğinde akla birçok garip davranış gelebilir. Peki bunlar gerçekten davranış sorunu mu yoksa aslında olağan davranışlar mı?
Bugün biz insanlara saçma gelen ve bizi kızdıran kedi davranış sorunlarından bahsedeceğiz. Kediler yaptıkları hareketleri içgüdüsel olarak meydana getirdikleri için çoğu zaman bizler anlamakta güçlük çekebiliyoruz. Az çok bilinen kedi davranışları arasında tırmanma, bazen belli bir yeri bazen ise her yeri tırmalama, kendi alanlarını işaretleme, yiyeceklerini saklama veya bulma geliyor.
Bize çoğu zaman garip gelen bu davranış biçimleri her ne kadar kediler evcil hayvanlar olsalarda içgüdüsel olarak normaldir. Bu onların varoluşsal olarak yırtıcı ve avcı oldukları vahşi yaşamdaki akrabalarından gelmektedir. Dolayısıyla bir ev kedisinin zaman zaman yukarıda belirttiğimiz hareketleri sergilemesi onlar için gayet normal hatta eğlencelidir.
Kedinizde görebileceğiniz “garip” davranışlar
Evde kedimiz ile yaşarken bize oldukça garip gelen bazı davranışları olacaktır. Bu davranışlar gerçekten “garip” veya bir “sorun” mudur? Öncelikle şunu bilmek gerekiyor ki evcil kediler de vahşi hayattaki diğer akrabalarıyla aynı içgüdülere sahiptir.
- Bir yerlere tırmanırlar ve yaşamsal silahları olan tırnaklarının daima keskin kalmasını sağlarlar.
- Bölgelerinin aidiyetini işaretlerler. Bunun için genellikle dışkılarını ve çoğunlukla da idrarlarını kullanırlar.
- Yeşillik yemek bile kedilerin doğasında var olan bir davranıştır.
Bu nedenle ev ortamında yaşayan kedilerin perdelere tırmanması, ev eşyalarını tırmalaması, evde yetiştirdiğiniz bitkileri yemeye çalışması, zaman zaman etrafa idrarlarını yapması onlar açısından gayet tabii olan şeylerdir. Bizler için ise bu durum biraz nahoş olabilir. Ayrıca bacaklara bileklere atlayıp zıplamak, kimi zaman hafif bazende sert ısırıklar almak, bunlarda kedilerin gözünde sadece bir oyundan ibarettir. Yavruyken eğlenceli bulsakta genellikle büyüdüğünde bizim için çok eğlenceli bir oyun olmaktan çıkıyor. 🙂
Peki Ne Yapabiliriz?
İnsanlar için çokta eğlenceli olmayan davranış biçimlerini yeniden şekillendirebilir miyiz? Evet bu doğru eğitimi vererek çoğunlukla mümkündür. Özellikle yavru bir kediye bazı alışkanlıkları edindirmek elbette daha kolaydır. Eve geldiği andan itibaren;
- Nerede mama yemesi ve suyunu içmesi gerektiğini öğretmek,
- Tuvalet yerini öğretmek ve alıştırmak,
- Tırmalama ihtiyacı için özel üretilen tahtaları kullanmak
gibi bazı eğitim ve önlemler bu davranışları düzeltecektir.
Yetişkin bir kediyi de eğitmek çok zor olmasa da zaman alabilir. Ancak belli alışkanlıkları edindikten sonra kedinizle vakit geçirmek elbette daha mutlu ve heyecanlı olacaktır. Yeşillik yemesi için evde büyütülebilen kedi otunu bulundurmak, hem onun sağlığı (ev bitkileri çoğunlukla kediler için sağlıklı olmaz) hem de bitkileriniz için en iyi yöntemdir.
Gelelim oyun kısmına bu anlamda satın alabileceğiniz renkli, sesli çok çeşitli oyuncak türleri var. Bunları evde bulundurarak oyun ihtiyacını giderebilir, enerjisini atmasına yardımcı olabilirsiniz.
Kedilerde Davranış Sorunları Nelerdir?
Gelelim gerçekten davranış sorunu ve davranış bozukluğu olan şeylere.. Kedinize gerekli eğitimi verdikten ve zamanla belli bir düzene sahip olduktan sonra kedinin ev içinde yaptığı farklı hareketler veya düzeninin dışında davranışlar sergilemesi yolunda gitmeyen bir sağlık sorununun işareti olabilir. Kediniz normalden daha durgun, gergin, stresli, asabi, üzgün görünüyor olabilir. Rutininde değişiklikler olabilir, iştahı azalmış veya artmış olabilir. Suyunu yeteri kadar içmiyor olabilir.
Bu tarz davranış değişikliklerini gözlemlemeniz ve fark etmeniz durumunda mutlaka çok geciktirmeden veteriner hekiminiz ile görüşmeli ve kontrollerini yaptırmalısınız. Basit ve geçici bir sağlık sorunu olabileceği gibi, ciddi bir rahatsızlığında sinyallerini veriyor olabilir ve unutmayın ki erken teşhis hayat kurtarır.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer hususta kendi yiyeceklerimizden verilmemesi gerektiğidir. Biz masada otururken gözlerini büyüterek masumca “bana da yemek ver” bakışı atsalarda kanmayın… Bu davranışı tekrarlaması ve bizi yemek esnasında sürekli rahatsız etmesini sağladığı gibi, genellikle yemeklerimizde baharat, acı vs. gibi kediler için uygun olmayan ürünler olması tadı güzel gelse bile zararlı olabilir. Mümkün olduğu kadar yeme alışkanlığını varsa bizimkinden farklı bir oda içerisinde edinmelidir. Masum bakışlara ve çıkarılan seslere kanmamak da cabası 🙂
Tüm bunların dışında bölgelerini işaretleme amacıyla yaptıkları dışkılama ve idrar atma genellikle eve yabancı başka bir hayvanın gelmesinden de olabilir. Bazende sevmedikleri ve aralarına mesafe koymak istedikleri kişiler için yapabilirler. Bunun anlamı “burası benim alanım yaklaşma”dır. Bu gibi durumlarda kedinize zaman vermeli ve anlayışlı davranmalısınız. Başka bir hayvan sahiplenmek isterseniz eğer, onu mümkünse kedinizle birlikte eve getirmeniz, evde aynı anda var oldukları için yabancılaşmasını önleyecektir.