Image Alt

Kist Hidatik Nedir?

Kist hidatik

Kist Hidatik Nedir?

Kist Hidatik bir diğer adıyla Kistik ekinokkozis denilebilir. Halk dilinde yaygın olarak Kist Hastalığı olarak bilinir. Kist hidatik’in oluşma sebebi, Echinococcus granulosus isimli bir parazittir. Parazit köpek, kurt ve tilki gibi etçil hayvanlarda sıkça görülür. Parazit bu hayvanların ince bağırsaklarında yaşayarak büyür ve bağırsağı delerek diğer organlara kist şeklinde bulaşır. En sık karaciğer ve akciğerler de görülen kist, başlangıç düzeyinde kendini belli etmez. Parazit en sık köpeklerde görülmektedir, köpeklerin dışkıları ile dışarı atılır. Dışkı yoluyla dışarı atılan parazit insan ve hayvanlara bulaşır. Parazit o kadar kuvvetlidir ki köpek dışkısında 12 ay kadar yaşayabilir. Bu dışkıdan doğaya bulaşarak yediğimiz sebze ve meyvelerle insanlara bulaşır. Sebze ve meyve tüketilmeden önce mutlaka iyi yıkanmalıdır. İnsanlara en sık köpeklerden ve kirli sulardan bulaşmaktadır.Kaynağı belli olmayan ve temizliğinin güveni olmayan sular tercih edilmemelidir.

Kist Hidatik belirtileri nelerdir?

Başlangıç düzeyinde pek belirgin belirtileri gözükmese de kist büyüdükçe belirtileri de artmaktadır. Kist hemen her yaş grubunda ve cinsiyet gözetmeksizin görülebilir. Yaygın olarak kadınlarda görülmektedir.

  • Karın bölgesinde ağrı
  • Karnın sağ üst bölgesinde ağrı
  • Akut kilo kaybı
  • Halsizlik
  • Bulantı
  • Kusma
  • Sarılık

Kist Hidatik başta küçük bir kist gibi gözükse de bir yıl içerisinde 12-15 cm’e kadar  büyüyebilir. Eğer kist karaciğerden safra kesesine doğru ilerlerse zamanla tıkanma sarılığı olabilir. Kist karın içerisinde patlarsa ve karın boşluğuna enfeksiyonlu kistler bulaşırsa ani ölümlere yol açabilir.

Hastalıkta erken teşhis için mutlaka hastaneden  Ultrasonografi ve Bilgisayarlı Tomografi istemi yapılmalıdır. Kist bazı durumlarda herhangi bir belirti göstermeksizin büyüyebilir ve organları ele geçirebilir.

Kist Hidatik tedavisi nasıl yapılır?

Tedaviden önce doğru bir şekilde tespit edilmesi ve yerinin doğru saptanması oldukça önemlidir. Tedavi olarak genellikle cerrahi yöntem kullanılmaktadır. İlaç tedavisi olarak ise parazite karşı etki gösteren ilaçlar mevcuttur. Aynı zamanda hastalık tedavisinde perkütan tedavi yöntemi de kullanılmaktadır.

Cerrahi Müdahale

Cerrahi yöntem, genellikle kesin çözüme ulaşmasa da sıklıkla tercih edilen yöntem olarak kullanılmaktadır. Cerrahi yöntemde ölüm, uzun süren hastane yatışı, hastalığın yeniden doğma riski ve komplikasyonlar oluşabilmektedir. Cerrahi yöntemde iğne ile aspirasyon, laparoskopi gibi teknikler uygulanabilir.

İlaç Tedavisi

İlaç tedavisinde başarı oranı yüzde elli civarındadır ve hastalığın yeniden oluşma olasılığı ise yüzde yirmibeş civarındadır. İlaç tedavisi sonrası hastalık iki yıl içerisinde tekrardan oluşabilir. Eğer iki yıl içerisinde hastalık belirtisi görülmemişse kesin çözüme ulaşılmış demektir.

Perkütan Tedavi

Perkütan drenaj yani Kapalı Boşaltım yöntemi ile herhangi bir cerrahi işlem yapılmaksızın hastalık tedavi edilebilir ve hastalığın tedavisi için en sık kullanılan yöntemdir. Perkütan Drenaj ile kistin bulunduğu yere hortum veya iğne yardımıyla müdahale edilir bu sayede kist vücuttan boşaltılır.

Hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar için bu yazımızı inceleyebilirsiniz. Sorularınız ve Evcil hayvanlarınızın sağlığı için VetArt Veteriner kliniği her zaman yanınızda…

Vetart Veteriner Kliniği 04.07.2012’de Vet. Hek. Koray Musluer tarafından kuruldu. 11 yılı aşkın süredir bizlerin en yakını olan can dostlarımızın sağlığı için özveriyle çalışıyoruz. Her geçen yıl tecrübemizi arttırırken, ekibimizi ve teknolojik donanımlarımızı, sizlere en iyi hizmeti verebilmek için geliştirmeye devam ediyoruz.

<!-- wp:code -->
<pre class="wp-block-code"><code>
User
[instagram-feed feed=1]</code></pre>
<!-- /wp:code -->
Instagram feed