Yavru kedi beslenmesi nasıl olmalıdır?
Yavru kedilerin beslenme alışkanlıkları ve aldıkları besin değerleri onun gelecekteki yaşam kalitesini, sağlığını ve ömrünün uzunluğunu doğrudan etkileyen faktörlerden biridir. Yavru kediler oldukça hızlı büyüyen canlılardır bu yüzden kedilerin yavru oldukları dönemlerde beslenme dengesine çok dikkat edilmelidir.
Yavru kediler için her ne kadar farklı ihtiyaçlar söz konusu olsa da biz genel olarak bu konuda gerekli bilgileri vermeye çalışacağız. Fakat unutmamalısınız ki yavru kedileriniz düzenli olarak veteriner hekim kontrolünde de bulunması gerekmektedir. Sonuç olarak kedinizin kontrolleri yapıldıktan sonra en doğru beslenme şeklini size veterineriniz iletecektir…
Yeni Doğan Kediler İçin Beslenme Takvimi
Yeni doğan yavrular için anne sütü tıpkı insanlar gibi büyük bir öneme sahiptir. Bu sebeple yeni doğan kediler ilk 3 hafta sadece anne sütü ile beslenmeleri gerekmektedir. Yavru kedilere annesinin sütü dışında süt vermek pekte sağlıklı değildir çünkü inek, koyun ve keçi sütü kediler için aslında hiçte uygun değildir. İleride sindirim problemleri yaşanmaması adına ilk 3 hafta kedinizin anne sütü ile beslenmesini sağlamanız gerekmektedir. Fakat mevcut durumda yavru kedinin anne sütü emmesi mümkün değil ise eğer böyle bir durumda mutlaka veterinere giderek yavru kediniz için uygun formüle edilecek besini öğrenmelisiniz.
4 – 6 Haftalık Yavru Kedi Beslenmesi
Bu dönemde yavruların süt dişleri çıkmaya başlamaktadır. Süt dişlerinin çıkması ile birlikte artık yavrunuza ek gıdalar vermeye başlayabilir ve bu geçiş sürecine yön verebilirsiniz. Ona sunmuş olduğunuz ek gıdaların besin değeri yüksek ve onun tüm besin ihtiyacını karşılayacak nitelikte olmasına dikkat etmelisiniz.
7 – 8 Haftalık Yavru Kedi Beslenmesi
Kedi yavruları 7 ya da 8 haftalık olduklarında artık sütten kesilmeye başlarlar ve sizlerde bu dönemde onun katı mamalara geçişine yardımcı olabilirsiniz. Kediler özlerinde etobur canlılar olsalar da sindirim sistemlerinde sorunlar yaşamasını engellemek amacıyla yüksek kalitede üretilen ve içeriğinde tahıl bulunan mamalarla da beslenebilmektedir. İçeriğinde tahıl bulunan mamalar, yavrunuzun nişastayı sindirme alışkanlığı kazanmasını da sağlayacaktır. Yavruların mamaya geçiş döneminde aldığınız mamaların yavru kedilere özel mamalar olduğuna dikkat etmelisiniz çünkü yetişkin ve yavru mamaları ayrı olarak üretilmekte ve piyasada yer almaktadır.
2 – 4 Aylık Yavru Kedi Beslenmesi
Bu dönemlerde ise kedinizin kemik yapısı güçlenmeye ve kas kütlesi artmaya başlar. Bu yüzden ona ihtiyacı olan enerji gereksinimini sağlamanız gerekmektedir. Bu süreç kediniz 16 haftalık olana kadar süreceği için bunu aklınızda bulundurmanız da yarar var.
4 – 12 Aylık Yavru Kedi Beslenmesi
Bu dönem yavrunuza verdiğiniz gıda miktarını sürekli olarak kontrol etmeniz gereken bir dönemdir. Kediler de insanlar gibi günde birkaç kez yemek yemektedirler. Bu yüzden onların günlük öğünlerini atlamamaları için mama kaplarında günlük gıda ihtiyacını karşılayacak şekilde dolu bulundurmanız gerekmektedir. Fakat bazen minik yavrularımız biraz obur olabilmektedir; bu durumu kontrol altında tutmazsanız ileride obezite problemleri yaşayabilirsiniz. Obezite kalp krizi ile ölüme neden olabilen oldukça tehlikeli bir sağlık sorunudur. Beslenmenin insanlarda olduğu kadar kedilerde de önemli olduğunu düşünürsek yavru kedinize tıpkı bir bebeğe bakar gibi bakmalı ve onun üzerine titremelisiniz. Yediği her besine dikkat etmeli onun her dönemine uygun şekilde beslendiğinden emin olmalısınız. Yavru kedilerin son derece kaliteli mamalar ile yüksek protein, mineral, vitamin ve enerji almasına dikkat etmelisiniz. Ve tekrar belirtmek gerekirse ilk dönemlerinde yalnızca anne sütü ile beslenmesi en önemli hususlardan biridir.
Üsküdar Veteriner Kliniği VetArt.