Progresif Retina Atrofisi (PRA)
Progresif retina atrofisi daha anlaşılır ismi ile “ilerleyici retina tembelliği”, köpek ve kedilerde görülen kalıtsal, genetik bir hastalıktır. Kuşaktan kuşağa, ebeveynden yavruya geçebilen bu genetik hastalık köpeklerde kedilere göre daha fazla görülmektedir.
Progresif Retina Atrofisi (PRA) Belirtileri Nelerdir?
Progresif retina atrofisi, gözün retina tabakasını etkileyen bir hastalıktır. Göz hastalıkları arasında yer alan bu rahatsızlık Retinayı etkilemektedir. Retina, gözün arkasında ışığı algılayan dokudur. Progresif retina atrofisi yani ilerleyici retina tembelliği hastalığında retina zaman içerisinde yavaş yavaş incelir ve buradaki hücrelerin yapısı ve fonksiyonu bozulur. Bunun sonucunda özellikle gece ve ışığın az olduğu ortamlarda olmak üzere görüş kaybı yaşanır. İlerleyen dönemlerde gündüz ve yeterli ışığın olduğu ortamlarda da görüş azalır ve bozulur. Bazı vakalarda bu hastalık ile birlikte katarakt ta görülmektedir. Bu hastalığın en kötü durumu kalıcı körlük ile sonuçlanır.
Hastalığın belirtisi olarak ilk olarak özellikle karanlık ve loş ortamlarda görüşün azalması diyebiliriz. Köpek veya kedinizin ışığın az olduğu ortamlarda çevresindeki eşyalara, duvarlara çarptığını farkederseniz bu hastalıktan şüphelenebilirsiniz. Görüş yetisi azaldığında ve bozulduğunda hareketlerde yavaşlamaya başlar ve hatta hareket etmekte zorlanabilir. Bu gibi bir gözleminiz olduğunda derhal veteriner hekiminize muayene ettirmelisiniz. Göz bebeklerinin büyümesi de belirtilerden bir diğeridir.
Progresif Retina Atrofisi (PRA) Teşhisi ve Tedavisi
Progresif retina atrofisi gerekli tarama testleri ile kolaylıkla tespit edilebilir. Bu hastalığın maalesef henüz etkili bir tedavisi bulunmamaktadır. Genellikle taşıyıcı ebeveynlerden kalıtsal olarak geçen bir hastalık olduğu için, kesin tanı konulan kedi ve köpeğin yavrusu olması engellenmelidir. Aksi halde yavrununda ilerleyen yaşlarında bu hastalığı yakalanması yüksek ihtimaldir.
Köpeklerde Progresif Retina Atrofisi (PRA)
Köpeklerde Progresif Retina Atrofisi, kedilere oranla daha yaygın görülmektedir. Genetik ve kuşaktan kuşağa geçen bu hastalık ırklara göre de farklılık gösterir. Bazı köpek ırkları ilerleyici retina tembelliğine daha yatkındır. Bununla birlikte her ırkta görülme şekli ve yaş aralığı da çok az da olsa farklılık gösterir. Örneğin Labrador ırkında 5 ila 6 yaş arasında görülen bu hastalık Terrier ırkında 9 ila 10 yaşları arasında daha sık görülür. Bu aşamada size en doğru bilgiyi verecek olan köpeğinizin düzenli takibini yapan veteriner hekiminizdir.
Bu hastalığın daha yaygın görüldüğü köpek ırkları ise şöyledir; Golden Retriever, Labrador Retriever, Kaniş, Terrier ve Dachshund.
Kedilerde Progresif Retina Atrofisi (PRA)
Kedilerde Progresif Retina Atrofisi, köpeklere oranla daha az rastlanılır ancak yinede zaman içerisinde birçok kendi ırkında tespit edilmiştir. Kademeli olarak ilerleyen bu genetik hastalık kedilerde 3 ila 5 yaşları arasında daha yaygın görülür.
Bu hastalığın daha yaygın görüldüğü kedi türleri ise şöyledir; Siyam kedisi , Habeş kedisi, Somali kedisi, Cornish Rex, Oriental Shorthair, Bengal, Bali (Balinese), Tonkinese, Peterbald, Singapura, Munchkin, Ocicat, American wirehair, Amerikan Curl.