Hayvanlarda Parasetamol Zehirlenmesi
Hayvanlar üzerinde insanların kullandığı ilaçları kullanmak son derece zararlıdır hatta sonucunda ölümler bile olabilmektedir. Basit bir ağrı kesici bile evcil hayvanınızı zehirleyebilir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için mutlaka uzman hekimler tarafından profesyonel destek alınmalıdır. Parasetamol, etkili ve en çok kullanılan ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçlardan bir tanesidir. Bazı ilaç türlerinde ise grip tedavisinin semptonik tedavisinde kullanılmaktadır.
Çocuklara verilen parasetamolleri yani ağrı kesici ateş düşürücüleri evcil hayvanınıza kesinlikle vermemelisiniz.
Bu verilen parasetamol zehirlenmeye yol açacaktır. İnsanlar için etkili ve hızlı etki gösteren hatta çocuklarda bile güvenle kullanılan parasetamol hayvanlarda kullanıldığında zehirlenme yaratır. Çoğu hayvanda zehirlenme yaratsa da küçük hayvanlarda ölümcül sonuçlar ortaya çıkarır. Evcil hayvanınıza ağrı kesici verirken, kedi ve köpekler uygun olduğundan emin olmalısınız. Farklı türde bir evcil hayvanınız varsa veteriner hekiminizi arayarak bilgi sahibi olmalısınız.
Kedi ve köpeklere parasetamol verilirken bunu hesaplayarak ve düşük dozda vermelisiniz. Eğer hesaplama cetveli yapmaz ve kafanıza göre verirseniz zehirlenme yaratacaktır. Köpekler için 15mg dozda günde 3 kere verilebilir. Kedilerde ise bu doz ölümcül seviyelere ulaşabilir, yani insanların kullandığı klasik bir marka ilaç 500mg parasetamol içerir bu da köpeğinize vereceğiniz dozun yaklaşık 33 katıdır. Eğer bir adet insanlar için kullanılan parasetamol ilacı köpeğinize verirseniz, karaciğerlerinde yağlanma hatta ciddi sekel bırakacak durumlar ortaya çıkabilir.
Parasetamol Zehirlenmesinin Yan Etkileri
- Ağrılı ve sızılı karın ağrısı.
- Nörolojik dengesizlik ve sinirsel bozukluklar.
- Sarılık hastalığı, ikter.
- Kan şekerindeki ani düşüşler.
- Kanın dışarı akması yada pıhtılaşma sorunları.
- Kanda ki birçok protein, karbonhidrat azalmaları.
Eğer parasetamol zehirlenmesi yaşamış yada yanlış dozaj verdiğiniz bir evcil hayvanınız varsa 1 saat içerisinde veterinere götürmek için çaba sarf ediniz. Yoksa yukarıda ki rahatsızlıklar baş gösterecektir. Zehirlenme başlangıcı 1-4 arasında başlamaktadır lakin 6-24 saat arasında da bu etkisini gösterebilmektedir. Bazı köpek ve kedi cinslerinde daha hızlı yada daha geç sürebilir bu kediniz ve köpeğinizin kilosu ile cinsine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Parasetamol Zehirlenmesinin Tedavisi
Eğer zehirlenme yada yanlış ilaç alımı erken tespit edilmişse ilk yapılacak işlem hayvanın midesinden hala sindirilmeyen parasetamol’ü dışarı atmak olacaktır. Bunun için uzman veteriner hekimden yardım almalısınız, eğer hekim yada klinik yoksa kendiniz hayvanı kusturabilirsiniz ama bu kesin çözüm olmayabilir.
- Oksijen desteği uygulayarak hayvan rahatlatılır.
- Hayvanın agresif hareketleri minimum düzeye ve stres seviyesi azaltılır.
- IV sıvı tedavisi uygulanır, serum ile.
- Mide yıkanır.
- H2 Reseptör Antogonisti.
- Karaciğer iltihaplanmasını önlemek amacıyla antibiyotik desteği verilir.
- Plazma, glukoz ve k vitamini verilir.
Zehirlenme yaşandıktan hemen sonra veteriner hekime götürülürse sekel (bir hastalıktan kalan bozukluk) kalmadan bu parasetamol zehirlenmesinden kurtarılabilir. Zehirlenme belirtisi gösteren hayvana yapılacak ilk işlemin her zaman vücuttan dışarı atılması gerektiğini unutmayın.