Image Alt

Kedi ve Köpeklerde Uveitis Nedir?

Kedi ve Köpeklerde Uveitis Nedir?

Uveitis, gözün uvea adı verilen orta tabakasının iltihaplanması rahatsızlığıdır. Bu durum, kedi ve köpeklerde görülebilen bir göz hastalığıdır. Uvea, iris, koroid ve siliyer cisim gibi yapıları içeren gözün orta tabakasını oluşturur.

Bu hastalık, kedi ve köpeklerde görmeyi ciddi derecede tehdit eden hastalıklardan biridir. Uveitis, gözün segmentlerini etkileyen bir hastalıktır. Gözün damarlı kısmında meydana gelir, uzunca seyredebilir ve klinik belirti göstermeyebilir. Bu yüzden evcil hayvanınız devamlı gittiğiniz veteriner kliniği tarafından düzenli takip etmeli ve rutinlerini bilmelisiniz. Hatta erken teşhis açısından seneden bir kez yaptıracağınız check-up uygulamaları ile bu rahatsızlığın önüne geçme ihtimaliniz yükselir.

Uveitis Sebepleri Nelerdir?

Uveitis, sadece görmeyi bozmakla kalmaz aynı zamanda birçok ölümcül hastalığın da ilk aşamalarından sayılmaktadır. Uveitis genellikle bir başka temel nedenin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Kedi ve köpeklerde uveitis nedenleri arasında enfeksiyonlar, travmalar, otoimmün hastalıklar, tümörler veya sistemik hastalıklar bulunabilir. Bu yüzden bu rahatsızlık ciddiye alınmalı ve tedavi için uzman veteriner hekimler tarafından muayene edilmelidir. Veteriner hekimlerin muayene sebebi sadece gözleri iyileştirmek değil aynı zamanda altında yatan herhangi bir hastalık olup olmadığını tespit etmeye yöneliktir. Uveitis kısaca, göze rengi veren madde ile korpus siliyarenin mikroplara karşı koymak için oluşan şişkinlik, kızarıklık, kırmızılık ve ağrılara denilebilir. Uveitis aynı zamanda virüslere ve lösemi gibi ciddi ölümcül hastalıklara neden olabilmektedir.

Uveitis kronik olarak gelişebilir ve hayvanda son dönemlerde ciddi boyutlara ulaşabilir. Bu gibi durumlarda ne kadar erken teşhis edilirse o kadar yararlıdır. Aynı zamanda Uveitis akut (aniden) gelişebilir bu gibi durumlarda fazla bekletilmeden veteriner hekim tarafından muayene edilmelidir.

  • Çeşitli bakterilerden oluşan enfeksiyon ,
  • Bakteri ve virüs arasında geçiş canlısı olarak bilinen Riketsiyal enfeksiyonlardan,
  • Viral enfeksiyonlar,
  • Parazit enfeksiyonları,
  • Toksoplazma gondii
  • Kalp kapakları ve endokardin bakteriyel enfeksiyonları,
  • Çeşitli iyi huylu ve kötü huylu tümörler,
  • Kediye sert şekilde vurulması, araba çarpması ya da kedinin dövülmesi sonucunda bu hastalık ortaya çıkabilir.

İdiopatik durumlar yani herhangi bir sebep olmadan da  bu rahatsızlık gelişebilir. Bu gibi durumlarda tam teşekküllü bir klinikte muayene edilerek altında gizli bir hastalık olup olmadığı tespit edilmeye çalışılmalıdır. Uveitis hastalığı genellikle altta yatan gizli bir hastalıktan dolayı gelişmektedir.

Uveitis Belirtileri Nelerdir?

Uveitis hastalığına yakalanan bir kedi yada köpek kendini rahatça belli eder, görme ve denge bozuklukları yaşaması her zaman Uveitis belirtisi değildir lakin her zaman muayene gerektiren bir durumdur. Bu yüzden teşekküllü kliniklerde muayene edilmelidir. Aşağıdaki belirtilerden bir yada daha fazlası kedi yada köpeğinizde varsa mutlaka uzman veteriner hekim tarafından muayene edilmelidir.

  • Gün ışığında rahatsız olma yada ışık kaynaklarına karşı aşırı duyarlılık, hassasiyet göstermesi.
  • Gözlerinde sürekli olarak yaş gelmesi ve batma derecesinde göz ağrıları.
  • Eskisi kadar iyi görememe ve yürürken büyük engellere çarpma.
  • Göz bebeklerinde kan lekeleri yada çeşitli lekeler.
  • Göz içerisinde ve göz kapaklarında iltihap durumları söz konusu olabilir.
  • Eski göz rengine göre farklı bir göz rengi yada var olan göz renginin daha da soluklaşması.

Kedi ve Köpeklerde Uveitis Tedavisi

Veteriner hekimler, uveitisin temel nedenini belirlemek ve uygun tedaviyi başlatmak için genellikle detaylı bir göz muayenesi yaparlar. Tedavi, altta yatan nedeni ele almayı ve semptomları hafifletmeyi içerebilir. Steroid ilaçlar, göz damlaları veya antibiyotikler gibi ilaçlar kullanılabilir. Ancak, tedavi genellikle spesifik duruma bağlıdır.

Uveitis hastalığı tedavisinde doğru ilaçlar doğru dozlarda kullanırsa iyileşme yaşanacaktır bu da ancak uzman veteriner hekim kontrolünde olacaktır. Çünkü bu ilaçların yan etkileri ciddi boyutlarda olabilir bu yüzden mutlaka veterinerinize danışınız.

Eğer evcil hayvanınızda gözle ilgili bir sorun şüphesi varsa, derhal bir veteriner hekime başvurmanız önemlidir. Erken tanı ve uygun tedavi, evcil hayvanınızın göz sağlığını korumaya yardımcı olabilir. Veteriner hekim veya kliniğinize ulaşımda sorun yaşıyorsanız Evde Veterinerlik Hizmeti ve Pet Taksi hizmetimizden faydalanabilirsiniz.

Vetart Veteriner Kliniği 04.07.2012’de Vet. Hek. Koray Musluer tarafından kuruldu. 11 yılı aşkın süredir bizlerin en yakını olan can dostlarımızın sağlığı için özveriyle çalışıyoruz. Her geçen yıl tecrübemizi arttırırken, ekibimizi ve teknolojik donanımlarımızı, sizlere en iyi hizmeti verebilmek için geliştirmeye devam ediyoruz.

<!-- wp:code -->
<pre class="wp-block-code"><code>
User
[instagram-feed feed=1]</code></pre>
<!-- /wp:code -->
Instagram feed