Image Alt

Kedilerde Deri Hastalıkları

Kedilerde Deri Hastalıkları

Kedilerde Deri Hastalıkları

Bu hafta blog yazımızda en sık karşılaşılan kedi rahatsızlıklarından bir tanesine, kedilerde deri hastalıkları konusuna yer verelim istedik. Kedilerde yoğun kalıcı dökülmelere, yer yer şişerek yumru oluşmasına kanama ve kabuklanmalara yol açan deri hastalıklarının sebepleri ise çeşitlidir.

Kedilerde Deri Hastalıklarının Teşhis Süreci

Genel olarak tedavi sürecinin başlangıcında uzman veteriner hekim tarafından belirtiler doğrultusunda bir kür uygulanır. Bunun yanı sıra yapılan işlemler ultraviyole ışıkta inceleme yapılarak patili dostunuzun kürkünde mantar rahatsızlığı olarak bilinen halkalı solucanın taraması yapılır. Ayrıca Smir testi yapılması da herhangi bir maya yahut oluşan zararlı bakteriler ve asalak (parazit) için ufak bir parça alınarak sürecin durumuna bakmak ve hücre yapısının kontrolünü sağlamak için biyopsi yapılır. Yapılması gereken diğer tetkiklerin  başında deri ve kan testleri, uygulanan perhizler, yapılan yaşam bölgesi değişiklikleri,  aşırı duyarlılık da (alerji) deri oluşan rahatsızlıkların teşhisine yardımcı olabilir. 

Deri hastalıklarının belirtileri nelerdir?

En belirgin belirti yoğun kaşınma hissi, bu nedenle oluşan kıl dökülmesi ve deride tüm bu sebeplerin sonucu olarak renk değişikliğidir. Ayrıca deri altında oluşan yuvarlak şişkinlikler, aşırı kuruma sebepli deri dökülmeleri ve bunun sonucunda oluşan tahribatın ıslak hale gelmesi de bir belirtidir.

Bu aşamada bir parantez açmak isteriz. Tüketilen mamaya aşırı duyarlılık sebebiyle oluşabilen deri hastalıkları da vardır. Bunu ayırt etmenin en kolay yolu öncelikle yenilen mamanın, içeriğini ve markasını değiştirebilirsiniz. Ayrıca bu süreçte başka bir yiyecek verilmemesi en doğru teşhisin konmasına yardımcı olacaktır. Bu anlamda gerekli olduğu takdirde veteriner hekiminizden yardım alabilirsiniz.

Kedilerde Kaşıntılı Deri Hastalıkları

Asalak (parazit), mikrobik aktarım (enfeksiyon), çeşitli durumlara karşı aşırı duyarlılık (alerji) kaşıntılı deri rahatsızlığının sebepleridir. Yoğun kaşıntının tedavisi bazı zamanlarda tüm hastalığın tedavisine de yardımcı olabilmektedir. Bununla birlikte kaşıntının aşırılığı sebebiyle, kedinin aşırı derecede bu kısmın hijyenine dikkat etmesinin sonuçları sıkıntılıdır. Örneğin bölgede kıl dökülmesi, aşırı kuruluk ve deri dökülmesi yaşandığı gibi, yara olmasına sebep de olur. Ve bu durum kanama yoluyla iyileşmeyi zorlaştırır. Kedinin hastalık süresince şiddet eğilimi gösterir. Sinir, stres hali nedenli olarak kedinin karakteri değişir.

1- Sivilce, deride dökülme ve deride aşırı kuruluk (pul pul görünüm)

Deride oluşan sivilcelerin iki türlüsü vardır. Bunların içinde iltihap dolu, ufak ve şişkin olanına Püstül denilir. İçinde bulaşıcı hücrelerin oluşturduğu yumuşak olmayan ufak şişkin sivilceye Papül ismi verilir. Bu iki sivilce türünün oluşumuna  genellikle aşırı duyarlılık neden olur. Yoğunluk kuruluk konak oluşumuna neden olur; derinin bu şekilde dökülmesi söz konusu olur. Ayrıca sivilce oluşumunun nedenlerinden bir tanesi de derideki yağ üretiminin fazla olması birikmesidir. Tüm bunların sonucunda enfeksiyonun, birikmiş yağ hücrelerinin ve kanın bir araya gelmesi kabuklanmaya yol açar.

2- Kabuk oluşumu, açık yara ve pullanma ile oluşan hastalıklar

  • Çember (halka) biçimli solucan (mantar rahatsızlığı)
  • Kulakta akar
  • Pyoderma (bakteri kaynaklı deri rahat.)
  • Cheyletiella 
  • Leishmania
  • Güneş kimyasal veya ısı sebepli yanmalar
  • Frengi 
  • Kanser
  • Vücut koruma sistemi hastalıkları (Pemfigus Foliaseus)
  • Eozinofilik granülom (ağrısı olmayan ülser)

Halkalı Solucan (Ringworm tinea) bulaşıcı olan bu rahatsızlık diğer adıyla mantar hastalığı, insana bulaşma riski de olan bir hastalık türüdür. Dolayısıyla her adımda dikkat edilmeli; uzman veteriner hekimin tedavi sürecinde önerileri gözardı edilmemelidir. Kedinin  ev halkından izolasyonunun sağlanması gerekebilir.

3- Pire ısırması kaynaklı sorunlar

Sık sık oluşan kedi kaşıntısının başlıca sebebidir.  Genel olarak kedilerin bir kısmı pire ısırıklarında salgılanan tahriş edici sıvıdan hoşnutsuzluk duyarlar. Oluşan durum aşırı kaşıntı, temizlenmenin yoğunluğu sebebiyle kızarıklık kıl ve deri  deri dökülmesidir. Bilhassa yoğunlukla sıcak havalarda ortaya çıkar. Başka hayvanların temas ettiği yerlerde bulunması ya da direk onlarla muhatap olması durumun oluşmasını sağlar. 

Eğer kedinizde kılların arasında kuru iken siyah, ıslanınca kızıl kahverengi olan tozlar bulursanız sebebi pirenin temasıdır. Yapılması gereken veteriner hekimin  önerdiği bir  ilaç  ile tedavi uygulanması ve yaşam alanının, temizlenmesidir.

Kılların  Dökülmesi

Bölge bölge kıllarda, tüylerde dökülmenin bilinen diğer adı Alopesidir. Deri hastalıkları sonucunda ortaya çıkar. Birçok sebebi vardır. Yukarıda anlattığımız dışında, yanma aşırı hijyenik olma veya kedi bakımı ve temizliği, bazı hormonsal sebepler, ilaç enjekte edilmesi sonucu oluşan yoğun hassasiyet, uyuz rahatsızlıkları vb.

Deri şişkinlikleri (yumrular), kedi ısırıkları sonucu oluşan yaralarda deride hastalıklara yol açar. 

Yukarıda bahsettiklerimiz kedilerde görülebilen deri hastalıklarının en fazla görülenleri. Kesin teşhis için veteriner muayenesi gereklidir. Kedinizde olağan dışı bir kaşıntı, kızarıklık, aşırı tüy dökülmesi fark ederseniz hemen veteriner kliniğinize uğrayıp, kedinizin düzenli takibini yapan veteriner hekime muayene ettirmelisiniz.

Vetart Veteriner Kliniği 04.07.2012’de Vet. Hek. Koray Musluer tarafından kuruldu. 11 yılı aşkın süredir bizlerin en yakını olan can dostlarımızın sağlığı için özveriyle çalışıyoruz. Her geçen yıl tecrübemizi arttırırken, ekibimizi ve teknolojik donanımlarımızı, sizlere en iyi hizmeti verebilmek için geliştirmeye devam ediyoruz.

<!-- wp:code -->
<pre class="wp-block-code"><code>
User
[instagram-feed feed=1]</code></pre>
<!-- /wp:code -->
Instagram feed