Köpeklerde Kaprofaji
Kaprofaji (dışkı yeme) kolaylıkla gelişen bir davranış bozukluğu olarak tanımlanıyor. Kedilerde nadiren görülebilen bu soruna, çoğunlukla köpeklerde rastlanıyor. Kimi köpeklerde bu davranış sadece kendi dışkılarına yönelikken, kimileri diğer kedi, kuş ya da at gibi hayvanların dışkıları için eğilim geliştirebiliyor.
Köpeklerde Kaprofaji Nedenleri
Köpek yavruları doğdukları andan 3 haftalık oldukları ana kadar annelerinin bakımında kalıyor. Dışkılama uyarımı için yavrularının karınlarını yalayan anne, dışkıları içinde barındırdıkları sindirilmemiş proteinlerden dolayı tekrar yiyor. Bir rol modeli olan annenin davranışının taklidi ile yavru köpekler bazen dışkı yemeye başlayabiliyor. Ne var ki, bu taklit davranışı, yavrular sütten kesildikten sonra kendiliğinden sona eriyor. İşte bu dönemde normal olarak bırakılması beklenen bu davranış, sonraki dönemde devam ettirilerek kalıcı bir hal alabiliyor. Sütten kesilen yavrularla birlikte, annenin bırakması gereken kaprofaji, bir alışkanlık şeklinde devam edebiliyor.
Taklit etme ya da alışkanlık ile başlayıp kalıcı bir davranışa dönüşebilen kaprofajinin oluşumunda başka etkenler de rol oynayabiliyor. Canlıların, yaşamlarını verimli ve kaliteli kılabilecek nitelikleri barındıran temel ve etkin besin maddeleriyle, düzenli ve yeteri kadar beslenmesi, dengeli beslenmenin gerçekleştiği anlamına geliyor. Yetersiz beslenme, beslenme bozuklukları, vitamin ve mineral eksiklikleri bu davranış bozukluğunun gelişimine neden olabiliyor. Beslenme koşulları dışında kaprofajiye yol açabilecek herhangi bir hastalığın varlığının araştırılması sorunun tespitinde yardımcı olabiliyor.
- Kulübelerde yaşayan köpeklerde hissedilen can sıkıntısı ve yalnızlık sendromu,
- Strese yol açabilecek her türlü etken,
- Egzersiz eksiliği ve hareketsizlik,
- İlgi çekme ve oyun isteği,
- Parazit tedavisinin yapılmaması ve enfeksiyon oluşumu,
- Sindirim sistemi hastalıkları,
- Köpeklere cazip gelen birtakım dışkı kokuları.
Köpeklerde Kaprofajinin Tedavisi
Kaprofajinin nedenin teşhisi ve bu teşhise en uygun tedavinin gerçekleştirilebilmesi için öncelikle bir veteriner hekimden yardım almak gerekiyor. Teşhisin niteliğine bağlı olarak tedavinin içeriği değişebiliyor. Eğer bu davranış bozukluğunun nedeni beslenme kaynaklı ise, kullanılan mamanın değiştirilmesiyle ya da beslenme şeklinin ihtiyaca göre yeniden belirlenmesiyle çözümlenebiliyor. Teşhis, stres kaynaklı ise neyin strese neden olduğu tespit edilerek, o nedenin ortadan kaldırılması isteniyor. Kafeste uzun süre kalan hayvanların düzenli sürelerle kafes dışına alınması, ilgi gösterilmesi ya da tamamen özgür bırakılmaları öneriliyor.
Köpeklerde kaprofaji çoğunlukla dikkat çekme isteğinden kaynaklanabiliyor. Sorunun nedeni bu ise tedavi için uzman bir eğiticiden yardım almak gerekebiliyor. Çünkü hayvanı bu davranışından uzaklaştırmak için gerekli olan davranış şekli hakkında bilgi sahibi olmak çözüme daha kolay ulaşılmasını sağlayabiliyor. Örneğin; köpeğin kaprofajiyi bırakması için ona bağırıp, kızmak sorunu daha da kronik bir hale dönüştürebiliyor. Tuvalet alışkanlıklarını takip etmek, uzaklaştırıcı spreyler kullanmak çözümler arasında yer alıyor. Köpeğin dışkı yemesini önlemek ve davranışı unutana kadar ağızlık takmasını sağlamak pek tercih edilebilir bir yöntem olmada da sorunun çözümlenmesinde yardımcı olabiliyor.
Kaprofaji davranışının önüne geçmek için bazı adımlar atılabilir:
>> Beslenme Düzeni: Düzenli ve dengeli bir beslenme sağlamak, köpeğin besin ihtiyaçlarını karşılayarak dışkı yeme eğilimini azaltabilir.
>> Eğitim: Köpeğe temel itaat eğitimi vermek, bu tür istenmeyen davranışları kontrol altında tutmada yardımcı olabilir.
>> Dışkı Temizliği: Evin içinde veya bahçede bulunan dışkıları düzenli olarak temizlemek, köpeğin bu davranışı sergileme olasılığını azaltabilir.
>> Veteriner Kontrolü: Bazı durumlarda, bu davranışın altında yatan tıbbi bir sebep olabilir. Bu nedenle, bir veterinerle görüşmek faydalı olabilir.
Üsküdar Veteriner Kliniği VetArt olarak yılda en az bir kez genel check-up yaptırmanızı öneriyoruz. Bu sayede erken teşhis ile olası hastalıkların önüne geçebilirsiniz. Bununla birlikte kontrollerinizi düzenli yaptırmalı ve aşı takvimini aksatmadan takip etmelisiniz.