Image Alt

Köpeklerde Kısırlaştırma Ne Zaman Yapılmalı?

Köpeklerde Kısırlaştırma

Köpeklerde Kısırlaştırma Ne Zaman Yapılmalı?

Bir köpek sahibi iseniz onun sizinle uzun ve sağlıklı bir ömür yaşaması için yerine getirmeniz gereken sorumluluklar vardır. Beslenme, aşı takvimi, düzenli veteriner kontrolleri özenle takip edilmelidir. Köpeklerde kısırlaştırma da dikkat edilmesi gereken konulardan biridir.

Köpeklerde Kısırlaştırma Nedir?

Kısırlaştırma en basit anlamıyla köpeğinizin üremesinin önlenmesi için yapılan bir uygulamadır. Kastrasyon, sterilizasyon veya nötrleştirme gibi isimlerle de anılır. Kısırlaştırma oldukça ciddi bir süreçtir ve dikkatle karar verilmesi gereken bir durumdur. Oldukça faydası olan ancak az da olsa olumsuz sonuçları olabilen bir operasyondur. Her yönü ile kapsamlı düşünülmeli, kısırlaştırma zamanı doğru seçilmelidir.

Köpeklerde kısırlaştırma, istenmeyen yavruların önüne geçilmesi ve köpeğimizin sağlığını tehdit edebilecek olası sağlık sorunlarını önlemede oldukça önemlidir.

Köpeklerde Kısırlaştırma Nasıl Yapılır?

Kısırlaştırma operasyonu dişi ve erkek köpeklerde farklıdır. Her ikisinde de genel anestezi uygulanarak operasyon gerçekleştirilir. Bu sebeple dikkat edilmesi gereken konular  bulunur. Bunun için Anestezi öncesi kontroller yazımızı inceleyebilirsiniz. Dişi ve Erkek köpek kısırlaştırma arasındaki fark ise şöyledir;

Dişi Köpek Kısırlaştırma

Dişi köpek kısırlaştırma operasyonuna “sterilizasyon” ismi de verilir. Bu operasyon ile dişi köpeğin rahim ve yumurtalıkları vücut dışarısına çıkarılır. Sonraki hayatında hamile kalması ve doğum yapması önlenmiş olur.

Erkek Köpek Kısırlaştırma

Erkek köpek kısırlaştırma operasyonuna ise “kastrasyon” ismi verilir. Bu operasyon ile erkek köpeğin testisleri alınır. Bu sayede sonraki hayatında kızgınlık dönemi yaşamaz ve bu sebeple yaşadığı olumsuz durumlardan korunmuş olur.

Dişi ve Erkek Köpek Kısırlaştırma Ne Zaman Yapılmalı?

Dişi köpeklerde kısırlaştırma ve erkek köpeklerde kısırlaştırma uygulamada farklı olduğu için bu süreçte biraz farklıdır.

Öncelikle şunu önemle belirtmek gerekir ki köpeğinizin yaşına, sağlığına ve cinsine bağlı olarak bu süreç farklılaşabilir ve kısırlaştırma konusunu veteriner hekiminiz ile detaylı olarak görüşerek operasyonu planlamalısınız. 

Yetişkin bir köpek sahiplendi iseniz en kısa zamanda veteriner kliniğine başvurarak kısırlaştırma konusunu netleştirebilirsiniz. Ancak yavru bir köpek sahiplendi iseniz belirli bir yaşa kadar beklemeniz gerekir. Bu durumda da yine rutin kontrolleri için devamlı veteriner hekiminiz ile iletişimde olacağınız için o sizi yönlendirecektir.

Köpeklerin kısırlaştırma yaşı ile ilgili farklı görüşler mevcuttur. Dişi ve erkek köpeklerin kısırlaştırılması için önerilen yaş farklıdır. Köpekler fiziksel olarak 2 aylıktan sonra güvenle kısırlaştırılabilseler de veteriner hekimler birkaç ay daha beklemenin daha sağlıklı olduğunu belirtiyor.

Köpeklerde kısırlaştırma zamanı için net bir süre söylemek zor. Yavru bir köpeğin olgunlaştıktan sonra ancak ilk kızgınlıktan önce kısırlaştırılması önerilir. Yapılan araştırmalar köpeklerin ırklarına göre de kısırlaştırma zamanının farklılık gösterebileceğini ortaya koyuyor. Büyük ve iri ırk köpeklerin daha geç olgunlaştığı görülmüş ve bu operasyon için diğer ırklara göre daha uzun bir süre beklemesi gerektiği tespit edilmiştir. 

Kesin bir tarih verilmese de dişi ve erkek köpek için kısırlaştırma zamanı -aksi bir durum olmadıkça- ortalama şöyledir;

Erkek köpekler için kısırlaştırma zamanı köpeğin ırkı ve boyutu ile doğru orantılıdır. Köpek ne kadar büyükse bekleme süresi o’kadar artar. Genellikle küçük ve orta boyutlardaki ırklar 6 aylık olduklarında kabul edilirken büyük ırkların 1 yaşına gelmesi beklenir. Yine de operasyon için köpek özelinde veteriner hekim tarafından bir tarih belirlenir, bunu belirtmekte fayda var.

Dişi köpeklerde ise ilk kızgınlıktan önce yapılması uygun görülür. Bu da 5 ve 10 aylık arasındaki zamana denk gelir. İlk kızgınlıktan önce olması istenmeyen gebeliğin önüne geçebileceği gibi meme kanseri riskini de önlemektedir.

Kısırlaştırma gerçekten ciddi ve önemsenmesi gereken bir konu. Bu operasyon ile birlikte birçok ciddi hastalığın önüne geçilir. Buda başka bir yazımızın konusu olsun…

Vetart Veteriner Kliniği 04.07.2012’de Vet. Hek. Koray Musluer tarafından kuruldu. 11 yılı aşkın süredir bizlerin en yakını olan can dostlarımızın sağlığı için özveriyle çalışıyoruz. Her geçen yıl tecrübemizi arttırırken, ekibimizi ve teknolojik donanımlarımızı, sizlere en iyi hizmeti verebilmek için geliştirmeye devam ediyoruz.

<!-- wp:code -->
<pre class="wp-block-code"><code>
User
[instagram-feed feed=1]</code></pre>
<!-- /wp:code -->
Instagram feed