İran Kedilerinde Polikistik Böbrek Hastalığı
Polikistik böbrek hastalığı (Polycystic Kidney Disease), İran ve Egzotik kedilere etki eden otozomal dominant bir gen tarafından meydana gelen genetik bir hastalıktır. İran kedisi ergin bir birey olana kadar herhangi bir belirti göstermez. Kedinin herhangi bir sempton göstermesi için tahmini 6-7 yaşlarında olması gerekir, sempton olarak; böbrek yetersizliği ve böbreklerinde büyüme görülür. Polikistik böbrek hastalığı olan kediler bu rahatsızlık ortaya çıkana kadar sağlıklı bir şekilde hayatlarını sürdürürler daha sonrasında bu rahatsızlığın ortaya çıkmasıyla (böbrek yetmezliği) hayatlarını kaybederler. Polikistik böbrek hastalığı olan kediler genellikle 6-7’li yaşlarda hayatlarını kaybederler. Bu hastalık genellikle İran ve uzun tüyleri olan kedilerde görülmektedir, bu tür kedilerde hastalığa yakalanma olasılığı %40 civarındadır. Yeni doğan İran kedilerinde bu hastalık erken teşhis edilebilir ve ileriki yaşlara kadar bir sorun olmadan hayatlarına devam edebilirler. Erken teşhis edilemeyen iran kedilerinde ise böbrek yetmezliği olarak ortaya çıkar. Polikistik böbrek hastalığı kedilerden insanlara bulaşan veya diğer hayvanlara bulaşan bir hastalık değildir.
Polikistik böbrek hastalığı, renal paranşim de yarıçapı 0,5 mm’den başlayarak veya daha büyük olarak görülen genetik bir böbrek hastalığıdır.
Polikistik Böbrek Hastalığı Belirtileri
Polikistik böbrek hastalığının en yaygın belirtileri; iştahsızlık, halsizlik, aşırı su içme, aşırı işemedir. Bu belirtiler sadece polikistik böbrek hastalığı belirtisi değildir herhangi bir bakteri sonucunda oluşan tipik belirtilerdendir. Kedi bu tarz belirtiler gösteriyorsa mutlaka uzman veteriner hekim tarafından incelenmelidir. Veteriner hekim batın bölgesini elle muayene ederek hastalığa tanı koyabilir eğer kesin tanı koymak istiyorsa ultrasonografi, radyografi, urogram ile kesin tanı koyabilmektedir. Ultrasonografi yöntemi ile kedide polikistik böbrek hastalığı olup olmadığını %97-98 teşhis edebilir. Ultrasonografi, insan kulağının duyamayacağı frekansta sesler üreterek görüntüleme yapma işlemine verilen işlemdir. Kedi için herhangi bir zararlı durum oluşturmaz.
Polikistik Böbrek Hastalığı Tedavisi
Hastalığın tedavisi bazı durumlarda olmamaktadır eğer kedide erken teşhis edilirse bu tedavi mümkün olabilmektedir. İran veya diğer egzotik türde bir kedi besliyorsanız mutlaka 6-12 aylık dilimlerde check up işlemi yaparak erken teşhis edilmesini sağlamalısınız. Check up işlemi ile kedinin herhangi bir hastalığı olup olmadığı da kontrol edilir. Polikistik böbrek hastalığının tedavisinde herhangi bir aşı ya da serum kullanılmamaktadır.
Polikistik böbrek hastalığının oluşumunda gen çok önemli bir faktör olduğu için iran kedisi sahiplenirken mutlaka ailede bu hastalık öyküsüne sahip olan bir kedi varmı öğrenilmelidir. Eğer polikistik böbrek hastalığı olan kediler varsa bu kediler üremesine engel olarak hastalığın yeni doğan bireylere aktarılması engellenmiş olur.
Polikistik böbrek hastalığı, nadiren de olsa bakteriyel enfeksiyon durumlarında karşılaşılmaktadır. Bakteriyel enfeksiyon durumlarıyla karşılaşmamak için mutlaka kullanılan antibiyotiklerde duyarlı olunmalıdır.