Image Alt

Kedilerde HCM

Kedilerde HCM

Kedilerde görülebilen bir kalp rahatsızlığı olan HCM açılımı ile Hipertrofik Kardiyomyopati’dir. Anlamı ise kalp kasının aşırı büyük olması sebebiyle doğru orantılı olarak kalbinde büyümesidir. Bu hastlalık insanlarda da sıklıkla rastlanan bir türdür genellikle sporcularda görülür ve aniden ölüm ile sonuçlanabilir. Kediler ise Hipertrofik Kardiyomyopati ile ekseriyetle yaşayabilir lakin durum ilerlemiş ve ciddi bir boyut almışsa sonuç mutlak ölüm yada acı olacaktır. Hastalığın kesin teşisini koymak için veteriner hekim tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir. Lakin aşağıda vereceğimiz belirtilerin büyük çoğunluğu kedinizde var ise mutlaka uzman görüşü alınız.

Kalp kasının aşırı büyümesi kedilerde rahatsızlıklar yaratacaktır bunlardan en başlıcası kedinin stres seviyesinin artması ve ortamın huzurunu bozmasıdır. Hipertrofik Kardiyomyopati ile kalınlaşan kalp kası kalınlaşması sonucundan kedinin ana damarları tıkanabilmektedir. Aynı zamanda pıhtı-emboli oluşumuna da sebebiyet verebilmektedir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için düzenli olarak yılda bir kere check-up yaptırılması önerilmektedir. Bazen hastalık aniden ortaya çıkabilir bazı durumlarda ise gizli şekilde gelişebilir. Eğer kediniz birden soluklaşmış ve yaşam belirtileri azalmışsa mutlaka veterinere götürmeyi unutmayınız.

Hipertrofik Kardiyomyopati Belirtileri

  • Evcil hayvanınız herhangi bir semptom göstermeden de bu hastalığa maruz kalabilir bu gibi durumlarla karşılaşmamak için check-up önerilmektedir. Lakin genellikle görülen belirtileri ve az görülen belirtileri madde madde yazacağız.
  • Ayaklarda paraliz görülmesi, yani sararması veya felç durumu oluşması bu gibi durumlarda genellikle ilk arka ayaklarda paraliz görünür.
  • Kedinin son dönemlerde solunum güçlüğü çekmesi yada doğrudan ağızdan nefesler alması, nefes alış verişinde son dönemlerde görülen bozukluklar birçok hastalığın belirtisi olacağı gibi Hipertrofik Kardiyomyopati rahatsızlığın belirtisi olabilir.
  • Patilerde son dönemde hissizleşme yada renk değişmesi, bu renk değişimi morarma veya sararma olabilir. Lakin genel olarak felcin ilk aşamalarıdır.
  • Şiddetli ataklar ve kasılmalar, kediniz son dönemlerde kasılmalar ve ataklar yaşıyorsa kalp sorunu olduğunun göstergesidir.
  • Sinirsel bozukluklar, Hipertrofik Kardiyomyopati sonucunda beynin yeterince beslenememesi durumu görülür buda kedi de sinirsel rahatsızlıklar yapabilir.
  • Kedinin patilerinde oluşan dekübit yaraları Hipertrofik Kardiyomyopati belirtisi olabilir bu kesin belirleyici bir kriter olmasa da kedinin yaşam koşullarından kesin ve net haberdar olmalıdır. Eğer patilerinde son dönemlerde basınç yada darbe almadıysa Hipertrofik Kardiyomyopati rahatsızlığı gözükebilir.

Hipertrofik Kardiyomyopati Tedavisi

Evde veya küçük veteriner kliniklerinde tedavisi mümkün değildir. Tam teşekküllü veteriner kliniklerinde tedavisi yapılabilir. Herhangi bir ilaç ile sadece hastalık yavaşlatılır ve tamamen yok edilmez. Alanında uzman veteriner hekimler tarafından mutlaka kontrol edilmelidir. Çeşitli blokerler ile tedavisi yapılabilmektedir bunlar; Beta Blokörleri, Kalsiyum kanal blokörleri, diüretikler, ACE inhibitörleri ve antitrombotik ajanlar gibi yöntemler ile tedavisi yapılabilmektedir.

Unutmamalıdır ki Hipertrofik Kardiyomyopati ciddi bir rahatsızlıktır ve mutlaka tedavisi edilmesi uğruna çaba gösterilmedilir aksi taktirde kedi büyük acılar çekecektir.

VetArt Veteriner Kliniği

Vetart Veteriner Kliniği 04.07.2012’de Vet. Hek. Koray Musluer tarafından kuruldu. 11 yılı aşkın süredir bizlerin en yakını olan can dostlarımızın sağlığı için özveriyle çalışıyoruz. Her geçen yıl tecrübemizi arttırırken, ekibimizi ve teknolojik donanımlarımızı, sizlere en iyi hizmeti verebilmek için geliştirmeye devam ediyoruz.

<!-- wp:code -->
<pre class="wp-block-code"><code>
User
[instagram-feed feed=1]</code></pre>
<!-- /wp:code -->
Instagram feed