Image Alt

Kedi ve Köpeklerde Kulak Kaşıntısı

Kedi ve Köpeklerde Kulak Kaşıntısı

Kedi ve Köpeklerde Kulak Kaşıntısı ile Olası Sebepleri

Genellikle minik dostlarımızın çok keyifli bir şekilde kulak kaşıma hareketlerini görmekteyiz; bu kaşıntılar arada sırada olduğunda bunun için endişelenmeye gerek yoktur fakat sürekli ve sıklıkla bir bölgeyi kaşıdığını görüyorsanız ve kaşıdığı bölgede bir de tüy dökülmesi gibi bir durumu fark ediyorsanız, o zaman bir sorun olduğunu söyleyebiliriz. Böyle bir durumda öncelikle sorunun ne olduğunu net bir şekilde anlayabilmek için bir an önce veteriner kliniklere gitmelisiniz… 

Birçok hastalığın reaksiyonlarından biri olan kulak kaşıntısının neden kaynaklı olduğunu anlamak için bir veteriner hekimin kontrolüne girmesi mutlaka gerekmektedir.

Kaşıntıya Sebebiyet Verecek Bazı Nedenler:

  • Bit, Pire ve Kene Sorunları: Genellikle ve yaygın olarak karşımıza çıkan sorunlardan biri bit, pire ve kene sorunlarıdır. Özellikle bahar ayları geldiğinde yumurtalarından çıkan bu canlılar kedi ve köpeklerimize kolayca bulaşabilmektedirler. Kedi ve köpeklerde sürekli kaşınmanın önemli nedenlerinden biri de budur.
  • Tavuk: Kliniklerde karşılaşılan genel durumlardan biri de beslenme alerjisi durumudur. Yaz ayları geldiğinde derinin direnci zayıflar ve yoğun proteinlere karşı alerji göstermeye başlayabilir. En ucuz protein kaynaklarından biri olan tavuk nedeniyle minik dostlarımız sıklıkla tavuk ağırlıklı beslenmektedirler ve bu alerji durumunu da yaşayabilmektedirler.
  • Uyuz: Şiddetli kaşıntılara sebep olabilecek en önemli sebeplerden biri de uyuz rahatsızlığıdır. Vücut direnci düşük olduğunda ortaya çıkan bir parazit olan uyuz, köpekten köpeğe geçebildiği gibi topraktan bile köpeğe geçebilmektedir.
  • Hormonal Bozukluklar: Hormonal bozukluklar da kulakta enfeksiyona ve kaşıntıya sebep olabilmektedir.
  • Kulak Üzerine Alınan Darbeler: Hayvanın kendi kendisini kaşırken kulakta tahribat meydana gelebilir ve bu tahribattan ötürü de hayvan enfeksiyon kapabilir.
  • Kulağın Anatomik Yapısı: Özellikle cocker cinsi gibi uzun kulaklı ve tüylü ırklar bu hastalığa oldukça yatkındırlar. Bu sebeple köpeğinizi yıkarken ve yüzdürürken oldukça dikkatli olmalısınız. Hatta bu ırk köpeklerde dış kulak yolu hastalığı çok sık görüldüğünden ve bu hastalığa karşı kolay yakalanabilme özellikleri olduğundan çok sık yıkanmaları ve yüzdürülmeleri önerilmez.

Bunlar dışında daha birçok sebebi örnek verebiliriz. Örnek olarak köpeklerimizi ve kedilerimizi yıkarken kulaklarına oldukça dikkat etmeliyiz. Kulaklarına kaçan su ileride farklı rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra yıkadıktan sonra hayvanlarınızın kulaklarını da iyice kuruttuğunuzdan emin olmalısınız; çünkü nemli kalan kulak ortamı mantar gibi çeşitli sorunların meydana gelmesine sebep olabilmektedir. 

Hayvanlarımızın temizliği onların sağlığı açısından çok önemli bir rol oynamaktadır. Bu sebeple kedilerimizin ve köpeklerimizin temizliğini yaparken kulaklarının temizliğine de dikkat etmeliyiz. Hatta bunu doğru şekilde nasıl yapabileceğimizi öğrenebilmek adına veteriner hekimlerden yardım da isteyebiliriz. Veteriner hekimlerin, kedilerinizin ve köpeklerinizin kulak temizliği ile bakımını nasıl doğru şekilde yapabileceğine dair verdiği önerilere uyduğunuz takdirde yaşanabilecek rahatsızlıkları minimuma indirmeyi başarırsınız. İlk başta da dediğimiz gibi kedi ve köpeklerimizin kulaklarını arada kaşımaları çok doğal bir eylemdir fakat sürekli aynı yeri şiddetli bir şekilde kaşıyorsa mutlaka bir veteriner kliniğe gitmenizi tavsiye ediyoruz.

Vetart Veteriner Kliniği 04.07.2012’de Vet. Hek. Koray Musluer tarafından kuruldu. 11 yılı aşkın süredir bizlerin en yakını olan can dostlarımızın sağlığı için özveriyle çalışıyoruz. Her geçen yıl tecrübemizi arttırırken, ekibimizi ve teknolojik donanımlarımızı, sizlere en iyi hizmeti verebilmek için geliştirmeye devam ediyoruz.

<!-- wp:code -->
<pre class="wp-block-code"><code>
User
[instagram-feed feed=1]</code></pre>
<!-- /wp:code -->
Instagram feed