Kedi ve Köpekler İçin Zararlı Bitkiler
İnsanlar için zararsız olan hatta yararı olan bir çok bitki evcil hayvanlarınızın zehirlenmesine hatta ölümüne yol açabilir. Hayvanlar için zararlı bitkilerin hangilerinin olduğu öğrenilmeli ve eğer evimizde mevcut ise derhal kaldırılmalıdır. Evde zararlı bitki yiyen hayvana yapabileceğiniz bir müdahale maalesef yoktur. Eğer geç saatlerde bu bitkiyi tüketmişse veya bu bitkiyi yediğini fark etmediyseniz sonuçları kötü olabilir.
Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için evcil hayvanlarınız için zararlı olabilecek bitkiler hakkında araştırma yapabilir veya veteriner hekiminizden detaylı bilgi alabilirsiniz.
Bu yazımızda kedi ve köpekler için en bilinen zararlı bitkilerden bahsedeceğiz lakin listede adı olmayan farklı bitkiler de olabilir. Takdir edersiniz ki tüm listeyi vermek mümkün olmuyor. Bu bitkilerden bazıları insanlara zarar vermeyen bitkiler olsa da kedi veya köpeğinize ciddi zararlar verebilir. Güzel koksun diye koyduğunuz bir karanfil kedinizi zehirleyebilir, o yüzden evde bulunan tüm bitkileri kedi ve köpeğin ulaşamayacağı yerlerde barındırmalısınız. Kediler ve köpekler cinsten cinse değişse de meraklı olabilirler ve bu bitkileri tatmak isteyebilirler.
Evcil hayvanım zararlı bitki yedi ne yapmalıyım?
Eğer evcil hayvanınız zararlı olduğunu düşündüğünüz bir bitki yediyse mutlaka ve acilen veteriner kliniğine götürülmelidir. Yediği bitkinin türüne göre acil müdahale edilmesi gerekebilir. Muhtemelen midesi yıkanacaktır veya tıbbi müdahale ile midesi boşaltılacaktır. Mevcut duruma göre en doğru kararı veteriner hekiminiz uygulayacaktır. Bu gibi acil durumlarda veteriner hekiminizin telefonunu rehberinizde barındırmanın çok fazla yararı olacaktır.
Zararlı Olduğu Bilinen Ev Bitkileri
Kediler ve köpekler için zararlı bitkiler genellikle zehirli veya sindirilmekte güçlük çıkarabilecek bitkilerdir. Evcil hayvanlarınızın sağlığı için bu tür bitkileri evinizden uzak tutmanız önemlidir.
- Zambak: Hem kökleri hem de yaprakları toksik olan zambaklar, kediler ve köpekler için ciddi zehirlenmelere neden olabilir.
- Kaktüsler: Kaktüs dikenleri kedilerin ve köpeklerin ağızlarına zarar verebilir ve sindirim sisteminde sorunlara yol açabilir.
- Difenbahya: Hemen hemen birçok evde yeşil bitki olarak yetiştirilen bu çiçeğin yeşil yaprakları maalesef evcil hayvanlarımız için zararlı. Bu bitkinin yaprakları sulu bir sıvı içerir ve bu sıvı evcil hayvanların ağızlarında ve boğazlarında yanma ve şişmeye neden olabilir.
- Yelken Çiçeği (Peace Lily / Barış Lilyumu): Barış lilyumu veya yelken çiçeği isimleriyle bildiğimiz bu çiçekte birçok evde dekoratif olarak kullanılıyor ve maalesef kediler ve köpekler için zehirli olan kalsiyum oksalat kristalleri içerir.
- Şakayık: Şakayık bitkisi hem kökleri hem de yapraklarıyla zehirli olabilir ve evcil hayvanlarda mide bulantısı, kusma ve ishal gibi semptomlara neden olabilir.
- Papatya: Papatya, köpeklerde ve kedilerde sindirim sistemi rahatsızlıklarına yol açabilecek uçucu yağlar içerir.
Yukarıdaki bitkilerin haricinde aşağıdaki sebze, meyve ve bitkilerinde zararlı olduğu bilinmektedir.
Kediler için başlıca zararlı bitkiler
Kediler için zararlı gözükmese de birçok bitki zararlı olabilir bunlardan başlıcalarını biz sizlere listeleyeceğiz lakin genel olarak belirtmek gerekirse çekirdeği olan birçok meyveyi ve sebzeyi evcil hayvanınızdan uzak tutunuz bu çekirdekleri sindiremeyecekleri için çok ağır sorunlar yaşayacaktır. Yada çöplerinizde eskimiş meyveler varsa bunları kedinizin erişemeyeceğinden emin olunuz.
- Kiraz yaprakları ve çekirdeği
- Aşk sarmaşığı
- Karanfil
- Atatürk çiçeği
- Şeftali yapraklar ve çekirdeği
- Zakkum
- Nergis
- Küstüm otu
- Açelya
- Kudüs kirazı
- Kış difenbahyası
- Hint tırmığı
- Hint keneviri
- Fulya
- Soğan
- Mısır
- Küçük ve boncuk fasulye türleri
Köpekler için başlıca zararlı bitkiler
Çoğu köpek türü hemen hemen her şeyi yeme kabiliyetine sahiptir. Eğer evinizde çöpler köpeğinizin erişebileceği yerdeyse mutlaka değiştirmelidir. Köpekler doğası gereği gözükmeyen lakin kokan şeyleri karıştırmak isterler. Sizin dünden yediğiniz elma sapını köpeğiniz yerse ciddi açıdan zehirlenebilir ve müdahale gerektirebilir. Bu gibi durumlarla karşılaşmak istemiyorsanız aşırı dikkatli olmanızı önermekteyiz.
- Şeftali çekirdeği
- Aşk Sarmaşığı
- Asparagus
- Açelya
- Hint Keneveri
- Begonya
- Kasımpatı
- Elma çekirdeği
- Kuru soğan yada yeşil soğan
- Sarımsak ve türevleri
- Kayısı çekirdeği
- Draçena Bitkisi
- Kiraz çekirdeği yada kiraz yaprakları
- Domates
- Limon
- Portakal
- Greyfurt
Bu bitkiler dışında evcil hayvanınızın yediğini gördüğünüz ve şüphelendiğiniz bir bitki olursa mutlaka Veteriner kliniğinizi arayarak bilgi almalısınız. Ancak yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu durumu yaşamadan önce önlem almak her zaman daha iyidir..