Kedi ve Köpeklerde Ağız Kokusu
Ağız kokusu hem insanlarda hem de hayvanlarda görülen bir durumdur. Hayvanlarda ağız kokusunun en temel sebebi kötü bakımdır lakin bakım şartları yerindeyse kalıtsal veya akut gelişen bir hastalık söz konusu olabilir. Bu gibi durumları daha detaylı öğrenmek ve kesin bilgi almak için mutlaka uzman veteriner hekim tarafından kontrol edilmelidir. Aynı zamanda hayvanlarda insanlara göre daha az ağız kokusu oluştuğu bilinmektedir düzenli ve sağlıklı beslenen bir kediniz veya köpeğiniz varsa altında ciddi sorunlar yatabilir. Eğer evcil hayvanınızın ağzındaki tartar ve plaka miktarında artış görülmüşse bu gibi basit sebepler de ağız kokusuna sebep olabilmektedir. Evde ağız kokusunu önlemek için birkaç deneysel yöntem geliştirilebilir eğer sonuç alınmazsa veterinere gidilmesi önerilmektedir. Genellikle ağız kokusunun geçip geçmediğini anlamak için yarım bardak su içine 2-3 damla limon sıkılır ve evcil hayvana içirilir. Eğer koku geçiyorsa hafta da 1 kere mutlaka bu yöntemi uygulayarak hayvanınızı rahatlatınız.
Kedilerde ağız kokusunun başlıca nedenleri
- Ağız içerisinde oluşan plaklar ve tartarların etkisiyle oluşan diş eti iltihabı yada enfeksiyon türü.
- Ağız içerisindeki hijyenin yetersiz olması.
- Ağız, diş, diş eti, yanak iltihabı.
- Reflü veya diyabet.
- Yeni diş çıkması ile gelişen kokular.
- Karaciğer ve böbrek hastalıkları da bazı durumlarda ağız kokusuna sebep olabilmektedir.
- Sağlıksız ve düzensiz beslenme.
- Kediler düzenli olarak su alamadığı taktirde hem ağızları hem de vücutları kokmaya başlar, yeteri kadar sıvı aldığından emin olunuz.
Kediler de ağız kokusu için tedavi
Yukarıda ki paragrafta da bahsettiğimiz gibi yarım bardak su içerisine 2-3 damla limon suyu sıkmak ve haftada 1 kere uygulamak iyi gelebilir. Bunun yanında 1 çay kaşığı nane yağı ile beraber 1 bardak su karıştırılarak kedinin ağzına fıs fıs ile sıkılması. Eğer bu deneysel yöntemlerden sonuç alınamamışsa mutlaka veteriner hekime gösterilmelidir.
Köpeklerde ağız kokusunun başlıca nedenleri
- Düzensiz ve sağlıksız ortamda ortaya çıkan dişler kokuya sebep olabilmektedir.
- Diş, diş eti, yanak iltihabı.
- Şeker hastalığı (diyabet).
- Ağız içerisinde akut gelişen yaralar kokuya sebebiyet verebilir.
- Bağırsak veya diğer iç organ parazitleri sebep olabilir.
- Ağız içerisinde ki hijyenin yetersiz olması.
- Düzensiz fırçalanan dişler.
- Sağlıksız beslenme.
Köpekler de ağız kokusu için tedavi
Kediler de deneysel yöntemler sıklıkla tercih edilse de sağlıklı bir köpeğin ağzının kokma durumu oldukça zordur. Ağız kokusu dilden kaynaklandığı için köpekler salyaları ile kokuları da bir nevi atarlar lakin köpeğinizden ağız kokusu geliyorsa mutlaka bir uzman hekim tarafından kontrol edilerek iç hastalıkları olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eğer köpeğin ağız içi iltihabı varsa bu iltihap giderilmeli ve giderildikten sonra hala kokunun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Köpeklere özel diş macunları kullanarak ta köpeğin ağız kokusunu giderebilirsiniz.