Kedi ve Köpeklerde Karaciğer Yağlanması
Karaciğer yağlanması evcil hayvanlarda sıkça görülen bir rahatsızlık türüdür bu rahatsızlığın en temel sebepleri ise; düzensiz, dengesiz ve sağlıklı beslenmedir. Karaciğer rahatsızlığı bilimsel olarak hepatositlerde (bağırsaklardan besin yoluyla emilen hücre) normalden fazla trigliserid (bir ester) birikmesinden kaynaklanmaktadır. Kedilerde karaciğerin kendi ağırlığının %4-5’ten fazla trigliserid birikmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Karaciğer yağlanması kedi ve köpeklerde en sık görülen karaciğer hastalığıdır. Herhangi bir genetik faktöre bağlı olmaksızın gelişmesine rağmen dişi kedilerde, erkek kedilerden daha fazla karaciğer yağlanması görülmektedir. Kedi ve köpeklerin aşırı kilolu olması da bu hastalığın oluşmasında önemli bir faktördür. Karaciğer yağlanmasını tetikleyen faktör genellikle uzun süren açlık sonrası; vücudun enerji ihtiyacını gidermek maksadıyla yağları yakmaya başladığında, kedinin karaciğeri yağları doğru şekilde işleyememesi sonucu karaciğerde yağlanma olur.
Kedi ve Köpeklerde Karaciğer Yağlanmasının Belirtileri
- Hastalık iştahsızlık sonrası oluştuğu gibi en yaygın belirtisi de iştahsızlık.
- Başlangıçta kedi ve köpeklerde kilo kayıpları,
- İlerleyen aşamalarda aşırı kilo kayıpları,
- Halsizlik,
- Kusma,
- Salyada ciddi derece de artış,
- Deri, kulak ve diş etlerinde sarılık,
- Kedilerde aşırı miyavlama, köpeklerde aşırı havlama,
- Hayvanda depresyon havası,
Gibi belirtiler görülebilir lakin bazı durumlarda kedilerde görme kaybı gibi olağandışı şeylerde görülmektedir. Köpeklerde ani gelişen koma durumları gözlenlenmektedir. Yukarıda ki belirtilerden 2 veya daha fazlası görülmesi halinde veteriner hekim tarafından muayene edilmesi gerekmektedir, gerektiği durumlarda ise sitoloji, kan örneği ve biyopsi yapılarak karaciğer değerlendirilmesi yapılmalıdır. İstanbul Veteriner hekim tarafından muayene edilen hayvanda testler pozitif çıkarsa ve hayvanın kas kitlesinde azalma varsa karaciğer hastalığı olduğu tanısı kesin olarak konulabilir. Tanı konulmadan önce mutlaka mide – bağırsak hastalıkları, anemi, leukoz gibi hastalıklarda değerlendirilmelidir.
Kedi ve Köpeklerde Karaciğer Yağlanmasının Tedavisi
Hastalığın tedavisi, hastalığın durumuna bağlı olarak değişmektedir. Hastalığın tanısı konulduktan sonra tedavi işlemleri de ona göre ilerlemektedir. Erken teşhis edilen karaciğer yağlanmasının tedavisi mümkündür. Eğer hastalık aşırı derece de ilerlemişse tedavisi çok güç durumda olacaktır. Erken teşhis için evcil hayvanınız mutlaka düzenli aralıklarla check up yapılmalıdır. Tedavide kullanılan en yaygın yöntem besin takviyesidir, kedi veya köpeğin eski iştahı yerine gelene kadar yüksek enerjili ve lezzetli besin takviyeleri yapılmalıdır. Yüksek enerjili besin takviyeleri hayvanın hastalık döneminde kaybettiği enerjiyi yeniden getirmek için önemlidir. Yoğun besin takviyeleri sonucunda hayvanın metabolizması eski haline geri gelir. Eğer hayvan hala iştahsızlık sebebiyle yeme içmeyi kestiyse tıbbı müdahale gereklidir. Veteriner kliniğine götürülerek muayene edilmelidir, tıbbi müdahale edilmezse yüksek oranla hayvanın hayatı son bulacaktır.
Karaciğer yağlanmasının en temel sebeplerinden bir tanesi ise kedi ve köpeğin aşırı kilolu olmasıdır, alınabilecek en güzel önlem ise hayvanın doğru beslenmesini sağlamaktır. Evcil hayvanınızı veteriner hekime götürerek mutlaka ideal ağırlığında olup olmadığını kontrol ettirmelisiniz.