Kedilerde Astım
Kedilerden astım ciddi bir rahatsızlıktır. Astım, alt solunum yollarında alerjik reaksiyonlar sonucu ortaya çıkan yangı denilebilir ve bir solunum yolu hastalığıdır. İnsanlarda sıkça karşılaşılan astım hastalığı kedilerde de görülmektedir. Kedilerde kronik ve akut olarak ortaya çıkabilir ve kedi ciddi rahatsızlık çekebilir hatta ölümle sonuçlanabilir. Astım kediler için ciddi bir hastalıktır ve kedide öksürük, hırıltılı solunum gibi rahatsızlıklar verebilir. Hırıltılı solunum en yaygın bilinen semptomlarından birisidir. Astım için belirli bir yaş kriteri olmasa da genelde 2 ile 8 yaş arasında ki kedilerde sık görülen bir rahatsızlıktır. Siyam ve himalayan cinsi kedilerde daha sık görülen bir hastalıktır. Astım dişi kedilerde daha fazla görülmektedir. Yapılan çalışmalar sonucunda dişi kediler erkek kedilerden 2 kat daha fazla astım hastalığına yakalandığı ortaya çıkmıştır.
Kedilerde Astım Belirtileri
Astım solunum yollarında alerjik reaksiyonlar sonucu ortaya çıkan yangı olduğu için genelde semptomları kedinin nefes alışının test edilmesiyle ortaya çıkmaktadır. Kedinin solunum yollarında bazı gariplikler yaşanıyorsa mutlaka veterinere gidilmeli ve bir takım testler uygulanmalıdır aksi taktirde astım krizine giren kedi hayatını kaybedebilir. Astımın en yaygın semptomları ise aşığa da listelenmiştir.
- Nefes alıp verirken güçlük çekme,
- Öksürük
- Öksürük krizleri
- Tükürük eşliğinde öksürük
- Hırıltılı nefes alıp verme
- Kedinin ağzından salya akma
- Sürekli ağızdan nefes alma
- Yorgunluk, halsizlik, itaatsizlik ve uyuşukluk.
Kedilerde Astım Neden Olur?
Astım solunum yolu kaynaklı bir hastalık olduğu için nedenleri de solunum yolu ile vucüda alınan zararlı bakteriler olabilir. Ama en yaygın bilinen nedenleri aşığa listelenmiştir.
- Ev içerisinde ki tozları aşırı şekilde solumdan kaynaklı astım oluşabilir.
- Temizleyici maddeleri solumaktan astım oluşabilir.
- Kimsayal temizlik maddeleri de astıma neden olabilir.
- Fazla parfüm solumak astımı tetikleyen ve neden olan bir durumdur.
- Yerlere dökülen ve kullanılan böcek, haşere ilaçlarları astıma neden olabilir.
- Kirli havada uzun süre kalmakta astıma sebep olabiliyor.
- Sigara dumanı da kedilerde astım oluşmasına sebebiyet verebilir.
Kedilerde Astım Tedavisi
Kedinin hastalık hikayesi iyi bilinmelidir bu tedavi aşamasında yararlı olan bir etkendir. Eğer biliniyorsa hastalığa sebep olan durum ve madde, eşya da veteriner hekim ile paylaşılmalıdır. Astımın kesin olarak tanısının konulması zor bir durum olmakla beraber bazı yöntemlerle kesin tanıya yakın veriler elde edilebilir. Kedinin akciğer röntgenin çekilmesi, solunum yollarından alınan testler de kediye astım tanısı koyabilir. Astım tanısı sonrası tedavi işleminin ana amacı kedinin solunum yollarını iyileştirmek olacaktır. Solunum yollarını iyileştirmek içinse çeşitli yöntemler kullanılabilir bu yöntemlere veteriner hekimin karar vermesi gerekir.
Hastalığın durumu ve ilerleme düzeyi saptandıktan sonra herhangi bir işlem gerektirmeden de tedavi sağlanabilir bu tedavi yoluna önlem alma diyebiliriz. Örnekle; parfümden oluşan bir astım hastalığı için kediyi parfüm olan mekanlardan uzaklaştırmak bir süre sonra iyileştirebilir. Lakin bazı durumlarda ilaç tedavisi gibi yöntemler gerekli olabilir. Streoid ve bronkodilatatörler yardımıyla da kedi sağlığa ulaştırılabilir.