Image Alt

Kedilerde Gençlik Hastalığı (Panleukopenia)

Kedilerde Gençlik Hastalığı (Panleukopenia)

Kedilerde Gençlik Hastalığı (Panleukopenia)

Kedilerde gençlik hastalığı yani Panleukopenia, özellikle yavru kediler arasında görülen, tedavi edilmezse ölüm oranı yüksek olan bir rahatsızlık türüdür. Virütik (virüs) nedenli olması hastalığın en belirleyici özelliğidir. Bu sebeple bulaşıcı olma riski, çok yüksek olmak ile birlikte insanları etkileyecek bir durum söz konusu değildir. Ancak insanların bu hastalıktaki rolleri maalesef taşıyıcı olmalarıdır. Hasta kedi ile  temasta bulunan kişi  temizliğe dikkat etmediğinde diğer hayvanlarla da temas ederek hastalığın yayılmasını hızlandırır.

Gençlik Hastalığının nedenleri ve belirtileri

Proto Parvovirüs familyasının alt grubu parvovirüsün sebep olduğu Panleukopenia kedilerde özellikle yavruyken sık görülür. Bağışıklığı henüz gelişmediği için bu hastalığın çok  çabuk ilerlemesi ile ölüm oranı yüksek olur. Gençlik hastalığı hangi belirtileri gösterir.

  • İshal
  • Kusma
  • Vücutta yoğun  su kaybı
  • Yüksek ateş
  • Yeme isteğinde azalma ve kesilme
  • Denge bozulması (ayakta duramama ve yürüyememe)
  • Kilo da azalma
  • Yoğun Stres
  • Sinir sistemi işlev bozukluğu

Bu belirtiler genel olarak gözlemlenebilen durumlar olduğu gibi, farklı hastalıkların belirtileri arasında da bulunmaktadır. Bu nedenle kan değerlerinin incelenmesi önemlidir. Ayrıca gözlemlenen tüm olağan dışı hareketler de hekime aktarılırsa  daha kısa zamanda ve net bir şekilde müdahale edilebilir.  Kan hücrelerinde yoğun düşüş gözlemlenmesi ile yapılması veteriner tabip tarafından uygun görülen diğer test sonuçları ile birlikte konulan teşhise istinaden tedaviye başlanmalıdır.

Gençlik Hastalığının Tedavisi var mıdır?

Feline Panleukopenia, yani kedi gençlik hastalığının tedavi süreci meşakkatli ve çoğu zaman üzücü sonuçları olan uzun vadeli bir tedavidir; diyebiliriz. Bunun başlıca sebebi ise, bu rahatsızlığın görülme zamanı daha ziyade yavru kedilerdir. Bağışıklığın düşük olması özellikle yetersiz beslenme hastalıkla mücadeleyi zorlaştırır. İlk etapta yapılacak en uygun müdahale, kedinin veteriner hekim tarafından muayenesinin ve gerekli görülürse testlerinin yapılmasıdır. Çıkan sonuç doğrultusunda hızla önlemler alınır.

Vücutta oluşan sıvı kaybını en aza indirgeyerek, yükselmesini sağlamak, o esnada bu kayıpların yarattığı bazı mineral yoksunluğunun (sodyum, magnezyum, potasyum gibi) yerine koymaya çalışıp, belli bir dengeye oturtulması tedavinin geçerliliğini en yüksek noktaya taşır. Bununla birlikte yardımcı takviyeler verilmelidir. Özellikle test sonuçlarında en aza inmiş olan vücutta gerekli vitamin, mineral, demir, ve kan hücrelerinin yenilenip çoğalmasına yardımcı olacak şekilde bir bakım sağlanmalıdır. Bu süreçte veteriner kliniğinde bulunması en sağlıklı şekilde sürecin ilerlemesine fayda sağlar. Fiziksel sıkıntıların yanında elbetteki kedilerde psikolojik olarak da sıkıntılar oluşabilmektedir. Yoğun stres ile birlikte depresyon oluşmakta, tedavi sürecinde kedinin içinde bulunduğu bunalımın atlatılmasına yardımcı olunmalıdır.

Hastalığın seyri tedavi sürecinde çok önemlidir. Doğru zamanda fark edilmemiş olması, hastanın zorlu tedavi aşamasını atlatamamasını, üzücü bir şekilde sonlanmasına neden olduğu gibi,  zaman zaman  vücutta kalıcı hasara yol açabilmektedir. Tedavi olumlu sonuçlandığı dönemde de eve çıkan kedinin varsa evdeki diğer, kedi köpek ya da başka bir evcil dosttan 1 aya  kadar  uzak tutulması gerekir. Bu konuda bilgi veren veteriner hekiminizin talimatlatları mutlak suretle dinlenmelidir.

Gençlik hastalığı insana  bulaşır mı? 

İnsanlara herhangi bir bulaşıcılığı söz konusu değildir. Ancak yine de temasta bulunan kişinin hijyene dikkat etmesi, kıyafetlerini değiştirerek yıkaması gerekir. Bunun başlıca sebebi ise diğer hayvanlara bulaşma riskinin çok yüksek olmasıdır. Gençlik hastalığı hayvandan hayvana geçen bir virüs türüdür. İnsanlar bu durumda taşıyıcı rol oynarlar. Bu nedenle özellikle birden fazla evcil hayvana sahip olan, yahut sokaktaki bir patili dost ile temasta bulunan kişiler bilhassa çok dikkat etmelidir.

Vetart Veteriner Kliniği 04.07.2012’de Vet. Hek. Koray Musluer tarafından kuruldu. 11 yılı aşkın süredir bizlerin en yakını olan can dostlarımızın sağlığı için özveriyle çalışıyoruz. Her geçen yıl tecrübemizi arttırırken, ekibimizi ve teknolojik donanımlarımızı, sizlere en iyi hizmeti verebilmek için geliştirmeye devam ediyoruz.

<!-- wp:code -->
<pre class="wp-block-code"><code>
User
[instagram-feed feed=1]</code></pre>
<!-- /wp:code -->
Instagram feed