Image Alt

Kedilerde Göz Hastalıkları

Kedilerde Göz hastalıkları

Kedilerde Göz Hastalıkları

Bu haftaki yazımızı, kedilerin en dikkat çekici ve hayati organlarından biri olan kedilerde göz hastalıkları konusuna ayırdık. Göz hastalıklarının birçok  sebebi olabilir. Yaş almaya bağlı sebepler olabildiği gibi, kedilerin doğalarının bir gereği olan yırtıcılıklarının da bunda payı büyüktür. Sokak yahut evde olsun; kavgalar, bazen oyun ile başlayan didişmeler bile gözlerde hasara ve mikrobik hastalıklara yol açar. Ayrıca insanlarda olduğu gibi kedilerde de bir hastalık sonucunda gözlerinde tahribat olur.

Göz Hastalıklarının Belirtileri

En belirgin belirti, korneadaki zarda (konjonktiva) iltihaplanma olmasıdır. Durumun vehametine bağlı olarak geciktirilmeden veteriner hekime başvurulmalıdır. Neticesi ciddi enfeksiyonlara yol açacağı gibi kansere de sebep olabilir. Özellikle FİV, FELV, FIP gibi enfeksiyonlar hayati derecede önem arz eder. Mutlak suretle dikkate alınmalıdır.

Gözlemlenmesi gereken oluşumlar

  • Gözlerde kısılma
  • Göz içinden farklı renk ve dokuda sıvının akması,
  • Gözün berrak ve net görüntüsünün kaybolması, kızarma yahut iltihaplanması 
  • Kedilerde bulunan üçüncü göz kapağının ortaya çıkması
  • Normal akan gözyaşının fazla olması
  • Gözlerin yerinden çıkarak çıkık bir görünüme sahip olması ya da içe çökük olması
  • Gözde oluşan akıntının kuruyarak göz çevresini kaplaması (çapaklanma), iltihaplanma
  • Kedide görme durumunun kötü hale gelmesi yahut göremez hale gelmesi
  • Yoğun tahriş olma durumunun ağrılı bir şekilde artış göstermesi

 bu tarz oluşumların başladığını fark ettiğiniz anda gecikmeden kedinizi hekiminize göstermelisiniz.

Gözde oluşabilecek akıntılar ve oluşum sebepleri

  • Katı olmayan: Sıvı, rengi olmayan duru vaziyetteki akıntının nedeni daha ziyade fiziki olarak tahrişten, yahut yoğun duyarlılık (alerji) kaynaklı tahripten meydana gelebilir.
  • Pelte kıvamlı mukus: Yoğun tahriş ve enfeksiyon sonucu solunum yolunda normal mukus akıntısının fazla olması (tetiklenmesi) ile olur.
  • Sarıdan yeşile geçişli akıntı: Bakteri kaynaklı oluşan içinde iltihap barındıran bir akıntı çeşididir. Cerahat yahut  irin olarak da bilinir. Mutlak suretle tedavi edilmelidir.
  • Göz çevresindeki kılların kirlenmesine sebep olan akıntı: Oluşum nedeni göz kanalında tıkanma dır. Bu durumda yoğun gözyaşı akışı söz konusu olur. Bilinen diğer ismi ise Epifora dır. En fazla anatomik yapılarından dolayı (yüzleri basık ve düz olduğu için) İran kedilerinde görülür.

Kedilerde Görülen Diğer Göz Hastalıkları

Kornea yaralanması (kornea ülseri): Gözde bulunan şeffaf bölümde (kornea) oluşan hasara ülseratif keratit denir. Virüs kaynaklı olabildiği gibi kedilerin kendi aralarında yaşadığı dalaşma (kavga) sonucunda da olabilir. Bölgesel şişlik oluştuğunda net olmayan görüntü olabilir. Zedelenme nedeniyle ülser oluşur. Virüs kaynaklı hasar alan kornea ile göz kapaklarında bir tür yapışkanlık olur. Kırmızı göz hastalığı olarak da bilinen konjonktivit de kornea hasarı ile eş zamanlı oluşur.

İyileştirme süreci: Veteriner hekim tarafından patili dostun gözleri temizlenir. Sonrasında hastalığın seyrine göre ilaç tedavisi uygulanır. Durumun aciliyeti gerektirirse cerrahi işlem uygulanabilir.

Katarakt: Tıpkı insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da  sık görülen göz hastalığıdır. Kataraktın açılımı şu şekildedir. 

Göz merceğinin, görüşü sağlayan ışığı kırma yetisini kaybederek saydamlığının bozulmasıdır. Bu nedenle görme yetisinin kısmen yahut tamamen ortadan kalkması söz konusu olur. 

Kedilerde en çok birli (tekli) katarakt oluşur. Başlıca sebebi ise kavga ya da farklı sebepten (kaza vb.) kaynaklı yaralanmadır.

Diyabet (şeker) nedeniyle oluşan katarakt hastalığına Bilateral katarakt denir. Tam körlük durumu olduktan sonra cerrahi işlem ile tedavi edilir.

Göz merceğinin konumunun değişmesi: İki türlüsü vardır. Subluksasyon ve Luksasyon…

  • Subluksasyon: Göz merceğinin bir bölümünün (kısmen) konumunun yer değiştirmesidir.
  • Luksasyon: Merceğin tamamının konumunun yer değiştirmesidir. 

Genellikle oluşum fiziksel yaralanmalar ile oluşur. Kavga, kaza gibi….

Mercekte enfeksiyon olması diğer bir var olma durumudur. Yaşlılık da diğer oluşum sebebidir. Cerrahi tedavi gerektirir.

Yazımızın başında bahsettiğimiz gibi göz, en hassas organlardan biridir ve müdahale edilmemesi halinde büyük hasarlara veya gözün kaybedilmesine sebep olabilmektedir. Kedinizin gözü ile ilgili dışarıdan bir farklılık ya da rahatsızlık olduğunu farkederseniz veyahut dışarıdan bir farklılık olmasa bile yürümesinde, dengesinde bozukluk fark ederseniz derhal veteriner kliniğine getirerek muayenesini yaptırmalısınız. Yılda bir kez önerdiğimiz check-up ile kedinizin yatkın olduğu genetik bir rahatsızlık varsa erken teşhis edilmesine katkıda bulunmuş olursunuz.

Vetart Veteriner Kliniği 04.07.2012’de Vet. Hek. Koray Musluer tarafından kuruldu. 11 yılı aşkın süredir bizlerin en yakını olan can dostlarımızın sağlığı için özveriyle çalışıyoruz. Her geçen yıl tecrübemizi arttırırken, ekibimizi ve teknolojik donanımlarımızı, sizlere en iyi hizmeti verebilmek için geliştirmeye devam ediyoruz.

<!-- wp:code -->
<pre class="wp-block-code"><code>
User
[instagram-feed feed=1]</code></pre>
<!-- /wp:code -->
Instagram feed