Image Alt

Kedilerde İşitme ve Kulak Hastalıkları

Kedilerde İşitme ve Kulak Hastalıkları

Kedilerde İşitme ve Kulak Hastalıkları

Merhaba, bu hafta  kedilerde  sık sık görülen  kulak hastalıklarından bahsedelim istedik… Kedilerde kulak hastalıkları oldukça yaygın görülür ve 2 ana başlıkta incelenebilir. Kulak içi ve Kulak dışı rahatsızlıklar.

Birkaç alt başlıkta toplayacağımız bu rahatsızlıkların, belirtileri, teşhis ve tedavi süreçleri hakkında biraz bilgi verelim. En sık rastlanan rahatsızlık, kulakta akar (akıntı) ve enfeksiyondur. Genellikle kedilerin kulaklarını kaşımaları olağan bir harekettir. Ancak bu davranış sıklıkla yapılıyor ve kafa sürekli silkiniyor ise  kulaklarında bir sorun olduğu apaçıktır. Bu süreci geç fark etmek  ciddi kulak enfeksiyonlarının oluşmasına ve durumun ilerlemesine sebep olur.

Kulak Akarı ve Enfeksiyonu

En fazla görülen kedi hastalıklarının başında gelir kulak hastalıkları. Enfeksiyon ve akıntı (akar), bulaşıcı olması ile birlikte tedavisi geciktiği yahut yapılmadığı zaman ciddi sonuçları olabilmektedir.

Kedinin davranışlarının gözlemlenmesi ve sıradışı hal ve hareketler dikkate alınmalıdır.

  • Kafayı ve kulakları sallamak
  • İltihabın oluştuğu kulağı kaşımak
  • Enfeksiyona bağlı olarak kulaklarda kötü koku oluşumu
  • Akıntı meydana gelmesi, özellikle bu akıntının rengi maun, kahverengi ve sarı ise ivedilikle dikkate alınmalıdır.
  • Kulak kanallarında ve kepçe kısmında iltihap oluşumu
  • Enfeksiyon sebebiyle oluşan acı nedeniyle kulak ve çevresinde hassasiyet ve dokunulmasına karşın hırçınlaşma
  • Kafada bir tarafa doğru eğrilik
  • Duymakta ciddi kayıp
  • Kulağın kepçe kısmında şişkinlik

Çok bilinen ve karşılaşılan akarlar kulaklarda kuru ve silisli toprak varmış gibi granül kahve görüntüsü veren bir iltihaptır. Normal bir kulak kiri sert olmayan kahverengi olur. Ancak bakteri nedeniyle enfeksiyonlu olan kulak kiri açık sarı, nemli kokulu olur.

Alerjik bir durum söz konusu olduğunda akan yahut sızan bir şey olmaz. Genellikle kaşınma ve kızarma olur. Bu rahatsızlığa Allerjik Otit denilmektedir.

İç ve Orta Kulakta Enfeksiyon

Belirtileri  iştahsızlık, ateş, kusma, dengede kalamama, kas ve beyin becerilerinde yetersizliktir. Bununla birlikte tüm bu belirtileri göstererek farklı bir rahatsızlık da oluşmuş  olabilir. Aradaki fark ateşin olup olmamasıdır. Kulak enfeksiyonun en belirgin belirtisi ateş olmasıdır. Diğer rahatsızlıkta ateş oluşmaz. Baş ve boyun bölgesinde eğrilik söz konusu olabilir.Takribi olarak bu belirtilerin devam süreci 1 hafta ila 1 aylık bir süreç olarak gözlemlenmiştir. Bu zaman zarfında oluşan belirtiler kaybolur. Ancak kafanın eğri kalması olası bir durumdur.

Tedavi süreci; özellikle hasta kedinin rahatlamasını sağlamak, bulantı ve kusmayı ortadan kaldırmak önemlidir.  Kedinin dengesini yerine getirip durumunun stabilize edilmesi ilk aşamadır. Bu amaçla görülen semptomları ortadan kaldırma amacıyla semptomatik tedavi uygulanır. Antibiyotik ile başlanan tedaviye, iltihabın durumu, göz önünde bulundurularak gerekirse cerrahi operasyonda uygulanabilmektedir. 

Dış Kulak İltihabı

Bir bakteri türü olan “Malassezia Pachydermatis” mayası enfekte olmuş kulakta bulaşıcı olmaya neden olur. Bu bakteri sağlıklı kulaklarda da bulunur. Ancak en yoğun olarak iltihaplı olanlarda var olur. Bir nevi fırsatçı bakteri türü olduğu da söylenebilir. Dış kulak iltihabı tedavi edilmezse ciddi problemlere yol açar. Bunları iç kulakta oluşan iltihap (bulaşma nedeniyle), kafanın yana eğilmesi, dengede kalamama, kulak zarının yırtılması olarak örneklendirebiliriz.

Tedavi süreci; bu tarz enfeksiyonların  üç haftadan az olmamakla birlikte en etkili olacak ilaçlarla tedavi edilmesi gerekir. Akar çabuk bulaşan bir hastalıktır. Enfeksiyonun sebebi ve seyrine göre ilaç kullanılmalıdır. Ancak kulak zarı yırtılması durumunda tedavide ekstra dikkat gerekir. İlaçların içeriği kulak sinirine zarar verebilmektedir. Bu anlamda veteriner hekimin uzmanlığı ve dikkati büyük önem taşır.

Otit Nedir?

Daha ziyade ufak yaşlardaki kedilerde ortaya çıkan bir iltihap türüdür. Görüntüsü sebebiyle Pamukçuk olarak da bilinmektedir. Minik  top ( iğne başı gibi) şekilde beyaz renkte bir iltihaptır. Ayrıca sanılanın aksine hareketlidir. Nitekim yapılan çalışmalarda ışığa maruz kaldığında hızla hareket ettiği görülmüştür. Tekrar eden akar problemlerinin bir sebebi de bu türlerin kulak dışında  da yaşayabilmesi dir. Sıklıkla kulak içine istilada bulunurlar.

Bu istilalar sırasında direncin düşmesiyle başka bakteri türleri de saldırıya geçebilmektedir.

Kulak Uru Nedir?

Bir tür kabarcık şeklinde maviye çalan gri renkte olmaktadır. Kulak kanalında oluşan “Seruminomas” kronik hale gelmiş iltihaplanma sonucu ortaya çıkmaktadır. Bulaşması sıklıkla rastlanılan bir durumdur. Daha çok yetişkin kedilerde görülür.

  Tedavi süreci; Özellikle sürekli hale gelen kulak rahatsızlıkları için en iyi çözüm, ameliyat ile kanalın hava alabilme olanağının en üst seviyeye çıkarılmasını sağlanmasıdır.

Eğer ki sürekli olarak bir iltihaplanma durumu orta kulakta nüks ediyorsa ve zar yırtılması varsa, en iyi çözüm bütünüyle kulak kanalının alınması olabilir.

İşitme Kaybı (Sağırlık)

Doğuştan işitme kaybı ile doğan kedilerin büyük çoğunluğu beyaz ve mavi renkli gözlere sahip olanlar oluşturmaktadır. Bir oran vermek gerekirse %20’si sağır olarak doğar.

Bunun dışında yaş ilerlemesi sonucunda görülür. Ancak en doğru tanının koyulabilmesi için,  veteriner hekimin Beyin sapı işitsel çağrışım tepkisi testini uygulaması ile sonuca ulaşmasıdır. Sonrasında kedinin yaşamında, bazı dikkat edilmesi gereken hususlar ortaya çıkar. Mümkün mertebe dışarı çıkarılmamalıdır. Sağırlığı kediyi dış dünyaya karşı savunmasız hale getirir. Günlük yaşamda ev içerisinde de dikkatli olunmalı; irkilip korkmasına mahal verilmemelidir.

Aksi durumda korkarak size minik tırmıklar hediye edebilir. 🙂

Sağır kedinize, işitme duyusu ile ona can yoldaşı olabilecek bir arkadaş edinebilirsiniz. Böylece bu arkadaş hem size hem de ona yardımcı olacaktır.

Kulak Kepçesinde Oluşan Hastalıklar

Hematom

Kulakların,  kepçe dediğimiz kısmında engebeli bir arazi misali, aralıklı olarak oluşan şişmelerdir. Bu şişlikler sıcak ve yumuşak olur. Oluşumuna sebep ise, kan damarı çatladığında kanın deri ve kulak kıkırdağının arasına akmasıdır. Hematomu boşaltarak tedavi edilir. Ancak dikiş işlemi yapılır ki aynı olay tekrarlanmasın. Kostikosteroid ilaçlarda kullanılabilmektedir.

Soğuktan Donma

Aşırı soğuğa maruz kalan kedinin,  kulaklarının özellikle sivri kısımlarında oluşan, donma durumlarında ılık suyla bu kısmı ıslatmak yeterlidir.

 Ovalamak canının yanmasına neden olduğu için kesinlikle uygulanmamalıdır.

Güneş Yanığı

Böyle durumlara maruz kalmaya en müsait kediler, özellikle çok sıcak yerlerde yaşayan beyaz tüylü cinslerdir. Kanser oluşumuna yatkın olan, kısımları kulaklarının sivri olan bölümüdür. Mümkün olduğunca uzun süreli olarak kedi güneşe maruz bırakılmamalıdır. Eğer bir yolculuk vs. gibi mecburiyet söz konusuysa en az 30 spf korumalı güneş kremi sürülmelidir.

Kediniz için en az yılda bir kez genel check-up yaptırarak olası hastalıkların önüne geçebilirsiniz. Unutmayın erken teşhis hayat kurtarır.

Vetart Veteriner Kliniği 04.07.2012’de Vet. Hek. Koray Musluer tarafından kuruldu. 11 yılı aşkın süredir bizlerin en yakını olan can dostlarımızın sağlığı için özveriyle çalışıyoruz. Her geçen yıl tecrübemizi arttırırken, ekibimizi ve teknolojik donanımlarımızı, sizlere en iyi hizmeti verebilmek için geliştirmeye devam ediyoruz.

<!-- wp:code -->
<pre class="wp-block-code"><code>
User
[instagram-feed feed=1]</code></pre>
<!-- /wp:code -->
Instagram feed