Image Alt

Kedilerde Vestibülar Sendrom

Kedilerde Vestibülar Sendrom

Genellikle kedilerde ve köpeklerde görülen bu rahatsızlık hayvanın iç ve dış kulaklarının muayene edilmesi sonucu tespit edilir. Kediniz iç ve orta kulaklarında enfeksiyon kapma yada farklı bir hikayesi varsa vestibülar sendrom görülebilmektedir. Bu rahatsızlığa yakalanan evcil hayvan kendini kötü ve stresli hissedebilir. Evde kesin olarak tanı koymak imkansız olsa da genellikle başı hastalıklı kulağın tarafına doğru yatık şekilde görülebilir. Kedilerde Vestibülar Sendrom akut bir hastalıktır yani aniden gelişebilir. Hastalığın oluşması için herhangi bir şart yoktur, sebepsiz yere gelişebilir ve birden ortaya çıkabilir. İç kulağın içindeki sıvının anormal şekilde akmasına vestibülar sendrom denilir. Tıp terimlerinde daha farklı açıklansa da temel olarak sıvının anormal akmasıdır ve sonucunda çeşitli enfeksiyonlar ortaya çıkabilir. Köpekler için büyük yaşlarda daha sık görülse de kediler için kesin bir yaş grubu yoktur. Kediler vestibülar sendrom tüm yaş grupları için risklidir.

Kedilerde Vestibülar Sendrom Belirtileri

Kedilerde sıklıkla akut (aniden gelişen) geliştiği için davranışlarında ve hareketlerinde bozukluklar görülmektedir. Genellikle dengesizlik durumu söz konusudur ve düz yürümede kediniz problem yaşayabilir. Hastalığa yakalanan kedide halsizlik durumu görülür. Depresif hava içerisinde çevre ile iletişimi kesmesi yada verilen komutlara karşı tepkisiz kalma durumu gözlemlenebilir. Sendroma yakalanan kedinizde ayakta duramama problemi gözükebilir, ayağa kalktığında düşme yada dengesizce yürüdükten sonra düşme durumları görülebilir. En yaygın belirtisi ise başın bükülmesidir, kedinizin başı sola yada sağa bükülebilir. Göz hareketlerinde dengesizlikte görülebilir, sebepsiz ve anlamsızca sürekli göz hareketleri de hastalığın belirtileri arasındadır.  Mide bulantısı ve kusma ise dengesizlikten kaynaklı gözükebilir, bu yukarıda ki durumlardan bir yada daha fazlası gözükmüşse mutlaka uzman veteriner hekim tarafından kontrol edilmelidir.

Tıbbi olarak kesin tanı konulması

Herhangi bir test ile hastalığa tanı konulması mümkün değildir, alanında uzman hekimler tarafında iç ve dış kulak muayenesi yapılarak hastalığa tanı koymak  mümkün olabilir. Vestibülar Sendrom ile Felç durumu birbirine çok benzeyen belirtiler gösterebilir bu yüzden veteriner hekim kontrolü olmadan herhangi bir antibiyotik yada ilaç verilmemelidir. Hastalıkta yapılan en büyük yanlışlardan birisi ise kulak enfeksiyonu olduğu zannedilip insanların kullandığı kulak damlalarından verilmesidir. Bu durum hayvanınızda ciddi hasarlar yaratabilir.

Vestibülar Sendrom Tedavisi

Kedinizi sakinleştirecek ilaçlar verilerek öncelikle sinir, stres durumu ortadan kaldırılması amaçlanır. Genellikle antibiyotik kullanılarak hastalık sonlandırılır, bazı durumlarda ise sekel kalabilir. Kedide Glikokortikoidler kullanımı hastalığı iyiye yada kötüye götürmez yani herhangi bir etki bırakmaz o yüzden mutlaka uzman hekim tarafından tedavisi sürdürülmelidir. Doğru tanı ve tedavi ile 2-3 hafta içerisinde kediniz normale dönecektir. Lakin başta bükülme gibi sekeller bırakabilir.

Vetart Veteriner Kliniği 04.07.2012’de Vet. Hek. Koray Musluer tarafından kuruldu. 11 yılı aşkın süredir bizlerin en yakını olan can dostlarımızın sağlığı için özveriyle çalışıyoruz. Her geçen yıl tecrübemizi arttırırken, ekibimizi ve teknolojik donanımlarımızı, sizlere en iyi hizmeti verebilmek için geliştirmeye devam ediyoruz.

<!-- wp:code -->
<pre class="wp-block-code"><code>
User
[instagram-feed feed=1]</code></pre>
<!-- /wp:code -->
Instagram feed