Image Alt

Köpeklerde Göz Hastalıkları

Köpeklerde Göz Hastalıkları

Köpeklerde Göz Hastalıkları

Köpeklerde göz hastalıkları kalıtsal olabildiği gibi dış etkenler sebebiyle de oluşabilir. Göz insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da en hassas organlardan biridir.  Köpeklerde kalıtsal göz hastalıkları körlüğe kadar ilerleyebilir. Dış etkenler ile meydana gelen göz sorunları ise erken müdahale ile genellikle tedavi edilebilmektedir. 

Köpeklerde Göz Hastalıklarına Sebep Olan Dış Etkenler Nelerdir? 

  • Sert bir cismin temas etmesi ile kornea yaralanmaları
  • Kirli ortamlardan enfeksiyon bulaşması
  • Bulaşıcı hastalığı olan başka bir köpekten bulaşabilen viral hastalıklar
  • Alerjik durumlar

Köpeklerde Kornea Yaralanmaları: Kaza veya bir kavga durumunda gözde hasar meydana gelebilir. Özellikle basık yüzlü, gözleri çukurda olan köpek cinslerinde bu tür hasarlar sonucu körlük daha fazla görülmektedir. Kornea yani gözün en dış tabakası hasar aldığında şişmeye ve bulanık bir görüntü vermeye başlar. Veteriner hekim müdahalesi ile temizlenir ve antibiyotik tedavisi ile iyileştirilebilir. Çok ciddi vakalarda ameliyat gerekebilmektedir.

Köpeklerde Göz Kuruluğu: Gözyaşı üretiminin azalması ile “kuru göz” olarak adlandırılan hastalık meydana gelebilir. Bu genelde bağışıklık kaynaklı bir rahatsızlıktır. Göz kuruluk sebebi ile parlaklığını kaybeder, ilerleyen durumda irinli konjonktivit görülebilir. Erken teşhisi ile tedavisi mümkündür, müdahale edilmemesi ve ilerlemesi durumunda körlüğe sebep olabilir.

Köpeklerde Kalıtsal Göz Hastalıkları

Köpeklerde kalıtsal yani genetik göz hastalıklarına örnek vermek gerekirse, en yaygın görülen Katarakt ve Progresif Retinal Atrofi örnek verilebilir.

Köpeklerde Katarakt: Katarakt göz merceğinin kısmen veya tamamen şeffaflığını kaybetmesi, adeta gözün önüne bir perde inmesidir. İleri derece katarakt durumlarında dışarıdan bakıldığında da anlaşılabilir. Köpeklerde görülen katarakt hastalığının birçoğu şeker hastalığı veya genetik faktörler sebebiyledir. Kalıtsal olması durumunda genellikle her iki gözde de katarakt oluşumu gözlenir. Labrador ve Cocker Spaniel ırkı köpeklerde daha yüksek yatkınlık vardır. Yaralanmalar sonucu da tek gözde katarakt oluşumu görülebilmektedir.

Köpeklerde Progresif Retinal Atrofi: Çok yaygın görülen bu kalıtsal hastalık doksandan fazla cinste görülmüştür. Hastalık belirtilerini öncelikle gece körlüğü ile gösterir, ilerleyen dönemlerde merdiven inerken ya da bir yere atlarken güvensizlik durumu gözlenir. Bu hastalığın maalesef tedavisi yoktur ve ilerisi körlüktür. Bu hastalığın önüne geçebilmenin tek yolu üretim yapılırken ailesinde bu hastalığın olup olmadığının araştırılmasıdır.

Belirtiler ve Teşhis

Köpeğinizin sağlığını takip ederken gözle görebileceğiniz bazı belirtiler vardır. Bu semptomlardan biri veya birkaçını farkederseniz mutlaka veteriner hekiminize başvurmalısınız. Bu belirtiler basit bir alerji de olabilir, kornea yaralanması / hasarı olabilir veya çok ciddi bir sorun da olabilir.

  • Gözleri kısmak, ışığa bakamama
  • Gözlerde akıntı ve bulanıklık
  • Gözlerde kızarıklık ve enflamasyon
  • Gözyaşı akıntısı
  • Çökmüş veya dışarı fırlamış gözler
  • Göz çevresinde çapak veya akıntı
  • Görüşte bozulma veya görme kaybı (Yürürken görmeme, cisimlere çarpma, takılma vb.)
  • Gözde tahriş ve acı

Köpeklerde Göz Hastalıkları Tedavisi

Birçok göz hastalığının kendine has göz damlası ya da merhemi ile tedavisi mümkündür. Önemli olan erken teşhistir. Bazı ilerleyen rahatsızlıklarda ameliyat gerekebilir. Bu kararı köpeğinizin takibini yapan veteriner hekiminiz verecektir. Sahiplendiğiniz köpeğin rutin kontrollerinin aksatmamalı ve tüm aşılarını takip etmelisiniz. Yılda bir kez genel check-up yaptırarak olası rahatsızlıklarında erken teşhisini sağlamış olursunuz.

Vetart Veteriner Kliniği 04.07.2012’de Vet. Hek. Koray Musluer tarafından kuruldu. 11 yılı aşkın süredir bizlerin en yakını olan can dostlarımızın sağlığı için özveriyle çalışıyoruz. Her geçen yıl tecrübemizi arttırırken, ekibimizi ve teknolojik donanımlarımızı, sizlere en iyi hizmeti verebilmek için geliştirmeye devam ediyoruz.

<!-- wp:code -->
<pre class="wp-block-code"><code>
User
[instagram-feed feed=1]</code></pre>
<!-- /wp:code -->
Instagram feed