Image Alt

Ventral Bulla Osteotomisi (VBO)

Ventral Bulla Osteotomisi (VBO)

Ventral Bulla Osteotomisi (VBO)

Kulak, insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da en önemli organlardan biri ve bazen ufak bir rahatsızlık bile tüm bedeni etkileyebiliyor. Kedi ve köpeklerde birçok farklı kulak rahatsızlığı görülebiliyor. Bu rahatsızlıklardan daha önceki yazılarımızda bahsetmiştik. (Yazımızın sonunda bu içeriklere birer bağlantı bulabilirsiniz.)

Veterinerlikte KBB (Kulak Burun Boğaz) alanında da birçok farklı cerrahi operasyonlar gerçekleştirilmektedir. Bu yazımızın konusu ise Ventral Bulla Osteotomisi (VBO veya Ventral Bulla Osteotomy olarak da karşınıza çıkabilir.)

Ventral bulla osteotomisi (VBO), özellikle veteriner hekimlikte uygulanan cerrahi bir prosedürdür. Bu işlem, orta kulak hastalıklarını tedavi etmek amacıyla yapılır ve genellikle kedi, köpeklerde kullanılır. Öncelikle kulağın yapısından bahsedelim.

Kulağın Yapısı

Kulak; dış kulak, orta kulak ve iç kulak olmak üzere üç bölümden oluşur. Ayrıca kulak burun ve boğaz biliminin tek çatı altında toplanmasının nedeni bu üç yapının birbiriyle iştirak halinde olmasıdır. 

Ventral Bulla Osteotomisi Nedir?

Orta kulak boşluğunda şekillenen enfeksiyonlar ve orta kulak boşluğu mukozasından köken alan polibin neden olduğu yangısal değişiklikleri ortadan kaldırmak için yapılan bir operasyondur. 

Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren hastalarda enfeksiyonun orta kulak boşluğuna geçmesi yoluyla orta kulak enfeksiyonu gelişir veya orta kulak boşluğundaki mukozanın irrtitasyonu sonucu mukozanın iyi huylu tümörü olarak bilinen polip şekillenir. İki durumda da hastanın yaşam kalitesi bozulur ve orta kulak boşluğu sadece bir boşluk olmayıp sinir dalları ihtiva ettiği için durumun şiddetine göre hastada etkilenen kulak tarafına doğru baş eğikliği, üçüncü göz kapağının gözün üzerini örtmesi ve Horner sendromu gibi birtakım nörolojik semptomlar görülmektedir. 

Ventral Bulla Osteotomisi Operasyonları

Hastanın klinik muayenesi ve ileri görüntüleme tekniklerine (MR veya Bilgisayarlı tomografi) başvurulması ile birlikte teşhis konduktan sonra operasyon planlanmalıdır. 

Deri ile orta kulak boşluğu arasında yaklaşık 5 mm olmasına rağmen bölge içerisinde; dili besleyen atardamar (A. lingualis), yüzden ve dilden gelen kanı toplayan toplardamar (V. linguofasialis) ve 12 çift kraniyal sinirden 12. olan Nervus hipoglossus gibi  çok önemli yapılar bulunmaktadır. Bölge anatomisine ve operasyona hakim bir hekim tarafından gerçekleştirilmesi bu yapıların korunmasında elzemdir.

Orta kulak boşluğu kapalı bir kutu gibi olduğundan; orta kulak enfeksiyonları ve polipler mutlaka VBO operasyonu ile temizlenmelidir. Ameliyat sonrası nekahat döneminde bu semptomlar kısmen veya tamamen gerilemekte ve hastanın yaşam kalitesi çok büyük oranda artmaktadır. 

~~

Bu değerli bilgiler için KBB alanında çok sayıda başarılı operasyon gerçekleştirmiş Veteriner Hekimimiz M. Murat Kılıç’a teşekkür ederiz. Konu hakkında merak ettiğiniz bir nokta olursa Vetart Veteriner Polikliniği iletişim bilgileri üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

Aşağıdaki Yazılarımızı İncelemek İsteyebilirsiniz.

Vetart Veteriner Kliniği 04.07.2012’de Vet. Hek. Koray Musluer tarafından kuruldu. 11 yılı aşkın süredir bizlerin en yakını olan can dostlarımızın sağlığı için özveriyle çalışıyoruz. Her geçen yıl tecrübemizi arttırırken, ekibimizi ve teknolojik donanımlarımızı, sizlere en iyi hizmeti verebilmek için geliştirmeye devam ediyoruz.

<!-- wp:code -->
<pre class="wp-block-code"><code>
User
[instagram-feed feed=1]</code></pre>
<!-- /wp:code -->
Instagram feed