Image Alt

Kedilerde Şeker Hastalığı

Kedilerde Şeker Hastalığı

Genel anlamda şeker hastalığı yani diyabet, pankreasın yeterli miktarda insülin üretememesi ve buna bağlı olarak insülin yetersizliği veya etkisizliğinden kaynaklanır. Şeker hastalığı insanlarda olduğu gibi kedilerde de görülebilmektedir. Diyabet (şeker hastalığı) 3 tipte görülür; kedilerde görülen şeker hastalığı ise genellikle Tip 2 Şeker hastalığıdır. Şeker hastalığı tipleri şöyledir;

Tip 1 : İnsüline bağlıdır ve insülin salgılanmasının yetersizliği şeklinde görülür. Küçük hayvanlarda daha fazla rastlanır. İnsüline bağımlı tedavi gerektirir. İnsülin tedavisi yanında uygun diyetlerle beslenmelidir.

Tip 2: Daha çok obez hayvanlarda (özellikle kedi ve köpeklerde) görülmektedir. İnsüline dirençli tiptir.

Tip 3: Diğer bir deyişle gizli şekerdir. Belirtileri yok denecek kadar azdır. Multifaktöriyel olduğu düşünülmektedir. Tip 3 gizli şekere % 25-35 oranında pankreas tümörlerinin neden olduğu düşünülmektedir.

Kedilerde şeker hastalığı konusuna dönecek olursak kedilerde görülen şeker (diyabet) hastalığı genellikle Tip 2 türündedir. Çoğunlukla insüline ihtiyaç duyulmaz ancak nadir de olsa insülin tedavisi gerekebilmektedir. Şeker hastalığı yeni teşhis edilen bir kedinin öncelikle kam şekeri ölçülür, sonuçlara göre diyet ve gerekli ise insülin tedavisine başlanır.

Kan şekeri yüksek olan her kedi şeker hastası mıdır? Hayır. Eğer kedi kan alınma işleminden önce strese girmişse kan şekeri düzeyinin yüksek çıkması muhtemeldir. Bu sebeple bir kediye şeker hastası teşhisi konmadan önce çok iyi tetkik edilmesi gerekir.

Kan şekeri düzeyi dışındaki belirtiler nelerdir?

  • Aşırı su içiyor mu?
  • Çok yemek yiyor mu?
  • Çok yemesine rağmen kilo kaybediyor mu?
  • Çok sık idrara çıkma yada miktar olarak çok fazla idrar yapma.

Kedilerde şeker hastalığının görülme nedenleri nelerdir?

  • Genetik faktörler
  • Dişi kedilerde hormonal değişimler
  • Irksal özellikler
  • Yaş (özellikle orta yaş ve yaşlı kedilerde daha fazla görülmektedir.)

Şeker hastalığı hangi sorunlara sebep olur?

Kedilerde şeker hastalığı böbrek ve gözlerde hasara sebep olabilir, ayrıca iyileşmesi zor yaralara sebep olabilir.

Kedilerde Şeker Hastalığı Tedavisi

Veteriner kliniğinde muayenesi yapılan kedinize teşhiş konulduktan sonra tedaviye başlanır. Bu konuda sizi en doğu yönlendirecek olan veteriner hekiminizdir. Alınan sonuçlara göre kedinize özel bir diyet uygulayacaktır. Gerekli görülmesi halinde insülin tedavisi de uygulanabilir. Bununla birlikte birkaç noktaya dikkat edebiliriz;

  • Kuru mama yerine konserve mama tercih edilmelidir. (Kuru mamalarda karbonhidrat daha fazladır.)
  • Konserve mama içerisindeki karbonhidrat miktarı ise %7-8’i geçmemelidir.

Kedilerde ve diğer hayvanlarda şeker hastalığı için nasıl önlem alabiliriz?

Tabii ki alınacak en iyi önlem düzenli olarak veteriner hekim kontrolünün yapılması veteriner ve hekiminizin tavsiyelerine uymaktır. Bilinçsizce yapacağınız herhangi bir uygulama sevgili dostunuza zarar verebilir. Ayrıca sevimli dostunuza vereceğiniz yiyeceklerede dikkat etmelisiniz.

Vetart Veteriner Kliniği 04.07.2012’de Vet. Hek. Koray Musluer tarafından kuruldu. 11 yılı aşkın süredir bizlerin en yakını olan can dostlarımızın sağlığı için özveriyle çalışıyoruz. Her geçen yıl tecrübemizi arttırırken, ekibimizi ve teknolojik donanımlarımızı, sizlere en iyi hizmeti verebilmek için geliştirmeye devam ediyoruz.

<!-- wp:code -->
<pre class="wp-block-code"><code>
User
[instagram-feed feed=1]</code></pre>
<!-- /wp:code -->
Instagram feed