Image Alt

Köpeklerde Brakiosefalik Havayolu Sendromu

köpeklerde solunum yolu hastalıkları

Köpeklerde Brakiosefalik Havayolu Sendromu

Brakiosefalik ne anlama geliyor?

Brakiosefalik köpeklerin kafatası kemikleri boyuna kısalır, yüze ve burnuna “itilmiş” bir görünüm verir. Bu durumdan etkilenen dokularda anormal değişiklikler meydana gelir ve etkilenen canlıda problemlere yol açabilir.

Brakiosefalik olan cinslere örnek olarak Bulldoglar, Boxer, Boston Teriyerleri, Pekingese, Çin Pugları, Lhasa Apsos, Shih Tzus ve Bull Mastiff’ler verilebilir.

Brakiosefalik hava yolu sendromu nedir?

Brakiosefalik hava yolu sendromu, brakiosefalik köpekleri etkileyen belirli bir üst solunum yolu anormallik kümesini ifade eder. Bu sendrom aynı zamanda brakiosefalik solunum sendromu, brakiosefalik sendrom veya konjenital obstrüktif üst solunum yolu hastalığı olarak da adlandırılır . Bu sendromda ortaya çıkan üst hava yolu anormallikleri stenotik burun , uzun bir yumuşak damak , bir hipoplastik trakea ve dışa dönük laringeal saksüllerdir . Brakiosefalik sendromlu bir köpek, bu anormalliklerin bir veya daha fazlasının bir kombinasyonu ile etkilenebilir.

Stenotik burunlara sahip köpeklerde anormal burun deliği daralması veya küçük burun delikleri bulunur. Daralma, burun delikleri içine akabilen hava miktarını kısıtlar.

Uzamış (sarkmış) yumuşak damak ( ağzın çatısının yumuşak kısmı) yapısı olan bir köpekte damak, boğazın arka kısmındaki trakea girişini kısmen bloke eder.

Hipoplastik bir trakea, trakea veya nefes borusunun normalden daha küçük bir çapa sahip olduğu anlamına gelir.

Laringeal sakküller, larinksin içinde yer alan küçük keselerdir; Bu sakküller, stenotik burun ve / veya uzun yumuşak damağın neden olduğu güç solunum çabasıyla ilişkili basınçla hava yoluna (dışa doğru) dönerler veya hava yolu içine emilirler. Dışa dönük laringeal sakküller, hava yolu akışını daha da zorlaştırır.

Brakiosefalik hava yolu sendromunun belirtileri nelerdir?

Bu üst hava yolu anormalliklerinden herhangi biri, hava yolu direncinin artmasına neden olarak, nefes almak için gereken çabayı artırır. Bu sendromlu köpeklerin çoğu ağızlarından burunlarından daha rahat nefes alabilirler.

 “Genel olarak, şiddetli anormallikler semptomları daha şiddetli gösterir.” 

Hafifçe etkilenen köpekler, özellikle egzersizle birlikte gürültülü nefes alırlar ve çoğu zaman uyurken horlama benzeri ses çıkarırlar. Ciddi şekilde etkilenen hayvanlarda daha belirgin hava yolu gürültüsü vardır, egzersizle kolayca yorulur ve egzersizin ardından çökebilir veya soluklaşabilir. Diğer belirtiler öksürük ve kusmayı içerebilir. Semptomlar genellikle sıcak veya nemli havalarda daha kötüdür.

Zamanla, bu sendromlu köpekler, hava yollarındaki diğer yapıların iltihaplanması dahil olmak üzere başka ikincil problemler geliştirebilir. Uzun vadede, solunumla ilgili artan çaba, kalbe artan bir yük getirebilir.

Çoğu köpek 1 ila 4 yaş arasında brakiosefalik hava yolu sendromu tanısı alır. Cinsiyet predispozisyonu yoktur. Birden fazla anormalliği olan köpeklerde daha erken yaşlarda problemler gelişir.

Brachycephalic hava yolu sendromu nasıl teşhis edilir?

  • Brakiosefalik bir köpeğe sahipseniz ve yukarıda belirtilen semptomları köpeğnizde görüyorsanız en kısa zamanda kontrollerini yaptırmanızda fayda var.
  • Teşhis için genel muayenenin yanı sıra röntgen gibi görüntüleme yöntemlerinin desteğine itiyaç duyulabilir.
  • Yumuşak damağın ve Larinksin muayenesi genellikle hasta sedasyon altındayken daha rahat yapılır.

Brachycephalic hava yolu sendromu tedavisi nedir?

En sık uygulanan tedavi operatif tedavi olmakla beraber. Operasyonun çeşidi yapılacak muayeneden sonra belirlenir. Bazen bu anormalliklerin bir tanesi bazen de tamamı operatif sağaltıma ihtiyaç duyar.

Üsküdar Veteriner Kliniği VetArt her zaman sevimli dostlarımızın yanında… Kontrollerinizi düzenli yaptırmalı ve onun sağlığından emin olmalısınız. VetArt Veteriner Kliniği Fıstıkağacı Üsküdar, Acıbadem, Koşuyolu bölgelerinde, Kadıköy veteriner kliniği ve Ataşehir veteriner kliniği olarak ta hizmet vermektedir.

Vet. Hek. Yekta Direnç ANBAR

Vetart Veteriner Kliniği 04.07.2012’de Vet. Hek. Koray Musluer tarafından kuruldu. 11 yılı aşkın süredir bizlerin en yakını olan can dostlarımızın sağlığı için özveriyle çalışıyoruz. Her geçen yıl tecrübemizi arttırırken, ekibimizi ve teknolojik donanımlarımızı, sizlere en iyi hizmeti verebilmek için geliştirmeye devam ediyoruz.

<!-- wp:code -->
<pre class="wp-block-code"><code>
User
[instagram-feed feed=1]</code></pre>
<!-- /wp:code -->
Instagram feed