Kedilerde Ehlers Sendromu
Ehlers – Danlos Sendromu Nedir?
Bir diğer adı da kırılgan deri sendromu olan ehlers – danlos sendromu, kolajen üretiminde genetik bir bozukluktan kaynaklı rahatsızlıklarda görülebilmektedir. Deri de kırılgan, gergin ve gevşek deri ile karakterize bir grup bağ dokusu bozukluğuna neden olan ehlers sendromu, insanlarda meydana gelebildiği gibi kedilerde de görülebilmektedir.
Kırılgan deri hastalığına maruz kalan kedilerde bu bozukluk anormal bir yapıya sahip olan kolajen lifleri ile sonuçlanmaktadır. Cildi zayıflatan ve yapısal özelliklerini azaltarak, derinin zarar görmesine neden olmaktadır. Kırılgan deri hastalığındaki klinik bulgular, kolajen yapısı ve yoğunluğundaki değişikliklerle hassas cilt ve gevşeklik görülmesidir. Çok küçük çizikler bile bu durumdaki kedilerin ciltlerine zarar verebilir ve yaralanmalarına neden olabilir. Kolajen eksikliği ile vücut, kalp, göz ve kan damarları gibi diğer önemli dokularında etkilenmesine neden olabilir. Kırılgan deri sendromu bir cilt esneme testinin yanı sıra kolajen değişikliklerin gözlemlendiği ve deri örneklerinin laboratuvar tarafından incelenmesiyle de teşhis edilebilmektedir. Yüksek derece bu rahatsızlıktan etkilenen kedi yavrularının hayatta kalmaları mucize denilecek kadar azdır. Fakat bu rahatsızlığı hafif olarak yaşayan kediler, hayatlarını normal şekilde sürdürebilirler. Ama unutulmamalıdır ki derilerindeki rahatsızlıktan dolayı sürekli yaralanma riski ile karşı karşıya yaşamlarını sürdürmektedirler. Kimi zaman ciltlerinde meydana gelen yırtılmalar ve morarmalar hiçbir sebep yokken bile meydana gelebilmektedir. Bu yaralanmalar ve morarmalar oldukça acı verici olabilmektedir.
Ehlers Sendromuna Neler Yapabiliriz?
Ehlers sendromuna maruz kalan kedilerin sahipleri, kedinin yaşam alanında keskin cisimleri bulundurmamaya dikkat etmelidir. Kedi sahipleri, kedilerinin derileri üzerinde de sık sık kontroller yapmalı ve veteriner hekimlerin tavsiyelerine uymalıdırlar.
Kedilerde nadir görülen bir rahatsızlık olmasına rağmen kaç kedinin bu rahatsızlıktan muzdarip olduğuna dair rakamsal veriler bulunmamaktadır. Diğer kedi ırklarına göre Himalaya kedilerinin daha fazla bu hastalıktan muzdarip olduğunu da dip not olarak belirtmek gerekir.
Bu hastalığı ciddi şekilde yaşayan kedilerin doğum yapmamaları gerekmektedir ama hafif etkilenen kediler ise doğum yapabilirler. Fakat unutmamak gerekir ki yüksek ihtimalle de bu rahatsızlığı yavrularına da geçme durumu bulunmaktadır. Bu hastalığın etkilerinin gözlemlenmediği ve hastalığın etkilerine maruz kalmayan ama taşıyıcı olan kediler de bulunmaktadır. Peki kedinizin gerçekten sağlıklı mı yoksa taşıyıcı olduğunu nasıl mı anlayacaksınız? Açıkçası bu hastalık için henüz genetik testler bulunmamaktadır. Yani kedinizin taşıyıcı mı olup olmadığını söyleyebilmek genetik açıdan şimdilik mümkün değildir.
Bazı kedilerin oldukça ciddi etkilerini hissettiği ehlers sendormu bazı kedilerde ise hafif ve ılımlı şekilde görülmektedir. Bu sebeple fiziksel etkilerinin gözlemlendiği durumlarda sadece anlaşılabilen bu rahatsızlık için taşıyıcı olup olmadığı bilinmeyen kedilerde bir şey yapabilmek pek de söz konusu değildir. Nadir görülen bir hastalık olsa da kedi sahiplerinin korkulu rüyalarından biri olan ehlers sendromu için kedinizin deri kontrollerini de sıklıkla yapmayı ihmal etmemenizi tavsiye ederiz.