Kedilerde Kronik Sinüzit
Kedilerde solunum yolu rahatsızlıkları ufak bir burun gıdıklanmasından, göğüste meydana gelen şiddetli bir tramvaya kadar geniş bir yelpazede karşı karşıya kalınabilecek durumlar olarak ortaya çıkmaktadır. Kimi zaman enfeksiyonlardan dolayı gerçekleşen solunum yolu rahatsızlıkları, eğer enfeksiyondan kaynaklı ise genellikle üst ve alt solunum yollarında gerçekleşmektedir. Calicvirus grip enfeksiyonu ise genel olarak kedi yavrularda zatürreye dönüşebilmektedir. Gerçekleşen tüm solunum sistemi hastalıkları hapşırma, burun akıntısı ve zor nefes alma gibi reaksiyonlar göstermektedir.
Kedilerde meydana gelen önemli rahatsızlıklardan biri de sinüzittir. Sinüslerde bulunan ikincil bakteriyel ya da fungal enfeksiyon yaşanan virütik kedi nezlesinin tedavi edilmemesi ile ortaya çıkabilmektedir. Akıntı ve hapşırmanın yanı sıra yeşil ile sarı akıntı ortaya çıkışına sebep olmaktadır. Tüm bu reaksiyonlara ek olarak ayrıca göz enfeksiyonu da görülebilmektedir. Sinüzit’e sebep olan bir diğer etken de kuş pisliğinde bulunan bir fungus olan kriptokolundur. Bu sebeple bazen “ güvercin sever hastalığı ” olarak da anılmaktadır. Sinüzit tedavisi oldukça yorucu olan ve uzun dönem antibiyotik kullanımıyla bile güçlükle kontrol altına alınan bir hastalıktır.
Kedilerde Sinüzit’e Sebep Olan Caliciviral Enfeksiyonlar
Ağızda ülserasyonların görülmesiyle herpes virüs enfeksiyonlarında şekillenmektedir. Caliciviral enfeksiyonlarda stomatit ve diş kaybı görülen hastalık etkilerinden bazılarıdır. Herpes virüsünü taşıyan kedilerde kronik burun akıntıları ve sinüzit oluşumu görülebilmektedir. Veteriner kliniklerinde antibakteriyel tedavi ile klinik belirtiler ortadan kalksa da ilacın kesilmesi ile 72 saat içinde belirtiler tekrar meydana gelebilmektedir. Bu sebeple Feline Viral Rhinotracheits ile Kedi Nezlesi aşısı yapılması bu hastalıkların önlenmesinde önemli bir rol oynayabilir. Ülkemizde FHV enfeksiyonlarına karşı adjuvant içeriği bulunmayan MLV türü aşılar kullanılmaktadır.
Kedi nezlesi dünyadaki bütün kedilerde görülebilen ve oldukça kolay bulaşan bir hastalıktır. Temas yolu ya da hava yolu ile bulaşan kedi nezlesi hastalığı kendini birçok belirti ile gösterebilmektedir. Yüksek ateş, göz kızarıklığı, göz akıntısı, iştahsızlık, istifra, burun akıntısı, öksürme ve hapşırma görülen en belirgin etkilerdir. Bu belirtilerden sonra tedavi edilmeyen kedi nezlesi hastalığı kronik sinüzite sebep olabilmektedir. Hatta kronik sinüzite sebebiyet veren en sık durumlardan birisi de tedavi edilmeyen kedi nezlesi hastalığıdır diyebiliriz.
Yavru kedilerde yaşanan bu sinüzit olayı kalıcı olarak görülebilir ve kronik bir hastalık haline gelebilir. Sürekli bir burun tıkanıklığına sebebiyet veren kronik sinüzit hastalığı gebe kedilerde görülürse kedinin düşük yapmasına bile neden olabilir. Kedi nezlesi ilaçları üzerinde sürekli çalışmalar yapılmaya devam edilmektedir.
Kedi nezlesi ile baş edebilmek için kedilerimizin sağlık kontrollerini aksatmamak ve bulaşıcı etkenlerden uzak tutmakta yarar var. Hastalığın başladığını fark ettiğimiz de ise hemen devamlı gittiğiniz veteriner kliniğin ile iletişime geçmeli, yada bizzat başvurarak tedavi edilmesi için gerekli adımları atmanız gerekmektedir. Yoksa minik dostlarımız çok daha üzücü sonuçlarla karşılaşabilir, çok daha ciddi sağlık sorunları yaşayabilirler.
İstanbul Veteriner Kliniği VetArt, 2012 yılından bu yana Üsküdar Fıstıkağacı’nda hizmet vermeye devam ediyor.