Image Alt

Pisipisi Otu Tehlikesi

Pisipisi otu ve hayvanlar

Pisipisi Otu Tehlikesi

Baharın gelmesi ve havaların güzelleşmesiyle parklar ve bahçeler yeşillendi, ağaçlar çiçek açtı, kedi ve köpeklerimizle daha çok açık havada vakit geçirmeye başladık. Açık hava gezileri bizim için olduğu kadar hayvanlarımız içinde çok faydalı. Ancak açık alanlarda dikkat etmemiz gereken zararlı bitki ve böcek türleri mevcut ve bu türler bazen oldukça tehlikeli olabiliyor. Pisipisi otu da bu bitkilerden biri…

pisipisi otu

Pisipisi Otu Nedir?

Pisipisi otu, bilimsel adıyla Hordeum murinum hemen hemen birçok park ve bahçede sıklıkla gördüğümüz bir bitki. Dışarıdan baktığımızda zararsız gibi görünen bu bitki çok tehlikeli olabiliyor. İlkbahar mevsiminden sonbahara kadar yetişen yabani bir ot. Arpaya benzeyen yapısıyla kolayca tanıyabileceğiniz, çengelimsi tüyleri olan, arpa ailesine bağlı yabani bir ot türü.

Pisipisi Otunun Hayvanlar için Zararları Nelerdir?

Pisipisi otu özellikle kedi ve köpekler için çok zararlı olabiliyor. Açık alanda gezen hayvanın gözüne, kulağına, burnuna, diline ve patilerine batabiliyor. Tek yönlü ilerleyiş gösteren bu ot, deriye saplandığında canlı hareket ettikçe ilerler ve deri altında çok ciddi enfeksiyon ve ağrılı apselere neden olabilir. Aynı şekilde burun, kulak, göz, pati, dil, boğaz gibi birçok organına sağlanıp hayvana ciddi zarar vermektedir.

Pisipisi Otuna Karşı Nasıl Önlem Alabiliriz?

Öncelikle açık alanlarda kedi yada köpeğimizi gezdirirken biraz temkinli olabiliriz. Onlar çok hareketli, kontrol etmesi çok zor. Zararlı otlar hakkında biraz bilgi sahibi olursak -örneğin pisipisi otu gibi- en azından o otların olduğu bölgelerden uzak tutabiliriz. Eve döndüğümüzde ise mutlaka tüylerinin arasını, patiler, kulak, burun vs. kontrolünü yapmalıyız. 

Pisipisi Otu Battığında Ne Yapmalıyız?

Açık hava gezinizde kedi ya da köpeğinizin derisine, kulağına, burnuna, gözüne batmış olabilir. Eve geldiğinizde veya otu ilk farkettiğinizde elinizle veya bir cımbız ile otu alabilirsiniz. Ancak ot deriye saplanmış ve ilerlemeye başlamışsa, göz, kulak gibi çok riskli bir gölgeye batmışsa vakit kaybetmeden veteriner kliniğine başvurmanız gerekmektedir. Batan ot orada durduğu sürece ağrıya sebep olacak ve ilerleyen süreçte enfeksiyona sebep olacaktır. Evde müdahale etmeniz otun bir parçasının batık yerde kalmasına veya batan organa hasar vermesine sebep olabilir. 

Vetart veteriner kliniği olarak özellikle bahar aylarında bu sebeple çok vaka alıyoruz. Bu sebeple sizleride uyarmak istedik. Olası bir durumda telefon numaralarımızdan bize ulaşabilir, acil müdahale için derhal kliniğimize gelebilirsiniz.

Vetart Veteriner Kliniği 04.07.2012’de Vet. Hek. Koray Musluer tarafından kuruldu. 11 yılı aşkın süredir bizlerin en yakını olan can dostlarımızın sağlığı için özveriyle çalışıyoruz. Her geçen yıl tecrübemizi arttırırken, ekibimizi ve teknolojik donanımlarımızı, sizlere en iyi hizmeti verebilmek için geliştirmeye devam ediyoruz.

<!-- wp:code -->
<pre class="wp-block-code"><code>
User
[instagram-feed feed=1]</code></pre>
<!-- /wp:code -->
Instagram feed