Van Kedisi Irk Özellikleri ve Bakımı
Kökenleri Türkiye’nin Van gölü ve çevresine dayanan Van Kedisi, farklı renkteki gözleri ve iyi bir yüzücü olmaları ile dikkat çekiyorlar. Dünya genelinde ünlenmiş Van Kedileri, bembeyaz tüyleri, asil duruşu, uysal ve oyuncu olması gibi özellikleri ile en fazla sahiplenilen türler arasında.
Geçmişi 18. yüzyıldan öncesine dayanır. 1955 yılında iki Van kedisinin İngiltere’ye getirilmesi ve çoğaltılması ile Avrupa’da yaygınlaşmaya başlamıştır. Sonrasında hızlı şekilde Amerika kıtasında da yaygınlaşan Van kedisi ırkı farklı türler ile çiftleştirilerek çoğaltılmaya başlanmıştır. Götürülen Van kedilerinin ileriki dönemlerde safkan olmadıkları anlaşılmış ve Van kedisi karakteristik özelliklerini taşıyan yeni bir cins olarak kayıtlara geçmiştir. Bu yeni cinse Türk Van Kedisi (Turkish Van) adı verilmiştir.
Bu durum orijinal Van kedisi neslinin tükenmesi tehlikesini doğurmuştur. Günümüzde Van kedisinin genetiğini korumak amacıyla bir dizi yasak getirilmiştir. Yurtdışına ve hatta bazı dönemlerde il dışına çıkarılması, satışı yasak olan Van kedilerinin genetiklerinin korunması için bir bakım evi de kurulmuş ve koruma altına alınmıştır.
Van Kedisi Fiziksel Özellikleri
En belirgin özelliği gözlerinin farklı renkte olmasıdır. Genellikle biri mavi diğeri kehribar sarısı renktedir. Safkan Van kedisi muhteşem beyaz kürkü ile bilinirler. Sarımsı kumral veya krem rengi deseni olanlar safkan Van Kedisi değildir. Bu tür yukarıda bahsettiğimiz gibi Türk Van Kedisi olarak adlandırılan türdür. Özellikle baş ve kuyruk bölgesindeki desen bu ikinci türün belirleyici özelliğidir.
Van kedisi büyük oval gözler, iri ve başın tepesinde dik duran kulaklar, uzun ve sağlam gövdesi ile dikkat çeker. Kuyruğu uzun ve fırça gibidir. Kürkü ise uzun ve ipeksi yumuşaklıktadır. Esnek ve atletik bir yapıya sahiptir. Ses tonları çok yüksek değildir.
Yavru Van kedilerinin tam olarak yetişkinliğe ulaşması 3 ila 5 yıl arasında zaman alır. Sağlıklı bir Van kedisi 3 ila 8,5 kg arasında ağırlığa sahiptir.
Kediler arasında suyu en çok seven ve hatta yüzen kedi olarak anılan kedi türüdür. Su ile oynamayı, banyo yapmayı, denize veya havuza girip yüzmeyi diğer kedilerin aksine çok severler. (Türk Van kedileri de safkan Van kedileri gibi aynı karakteristik özellikleri gösterirler.)
Van Kedisi Karakter Özellikleri
Van kedileri narin, nazik, sevgi dolu hayvanlardır. Duygularını genelde pek belli etmemeyi seçerler. Bağımsız bir kişiliğe sahiptir. Bazen sakin bir kucak kedisi olsa da enerjik ve oyuncu bir kedidir. Hızlı hareket eder ve aynı zamanda çok zekidir. Diğer hayvanlarla ve çocuklarla iyi anlaşır, uyumludur. Sahiplerine ve bulundukları ortama kolay adapte olan ve bağlanan hayvanlardır. Sahipleri ile sürekli iletişim kurmaya çalışırlar ve bekledikleri ilgi alakayı göremediklerinde üzülürler. Sahiplenildiğinde yuvası ömürlük olmalıdır.
Van kedilerinin duyguları ve hisleri oldukça kuvvetlidir. Özellikle altıncı hissi en yüksek kedi cinsidir. Örneğin evde birinin mutsuz olduğunu hemen anlayabilmektedirler. Çabuk öğrenir ve çabuk kavrarlar. Yaşam alanındaki aile fertlerini çabuk tanırlar. Eğitim vermesi diğer ırklara göre daha kolaydır. Örneğin ismini kolayca öğretebilir ve birkaç ay sonrasında onu ismi ile çağırabilirsiniz.
Van Kedisi Bakımı ve Yatkın Olduğu Hastalıklar
Genellikle sağlıklı bir yapıya sahip olan Van kedilerinin bağışıklığı iyidir. Bakım ve sağlık takipleri düzenli yapıldığında kolay kolay hasta olmazlar.
Temizliği ve bakımı tüm hayvanlarda olduğu gibi düzenli takip edilmelidir. Tüy bakımı, tırnak ve diş bakımı aksatılmamalıdır. Beslenme konusu önemlidir. Obeziteye ve kilo almaya yatkın bir tür olması sebebi ile doğru mama seçilmelidir. Protein açısından zengin mamalar seçmeniz Van kedisi için en iyisidir ancak yine de kediniz özelinde veteriner hekiminizden detaylı bilgi alabilirsiniz.
Sağlığı konusunda aşıları aksatılmamalı ve düzenli takip edilmelidir. Yılda bir kez yapılacak genel check-up ile kedinizde oluşabilecek herhangi bir hastalığı erken teşhis ederek önüne geçebilirsiniz.
Van kedisinin yatkın olabileceği hastalıklar;
- Obeziteye yatkındır, aşırı kilo alması önlenmelidir.
- Parazitlere açıktır. Özellikle kene, pire, kurt gibi parazitlere karşı önlem alınmalıdır.