Image Alt

Kuşlarda Kuruma Hastalığı Nedir?

Kuşlarda Kuruma Hastalığı Nedir?

Avian Gastrik Yeast (AGY) kuşlarda kuruma hastalığı olarak da bilinen önemli bir rahatsızlıktır. AGY olarak kısaltılan rahatsızlık, uzun yıllardan itibaren megabakter olarak bilinmektedir. Hastalığın kaynağında uzun süre bakteri olarak bilinen ancak bakteriden çok maya olduğu gözlemlenen bir sorun yer almaktadır.

Başta Afrika grisi papağanlarda olmak üzere kanaryalardan, muhabbet kuşlarına, cennet papağanlarından, sultan papağanlarına kadar birçok kuş türünde bu sorunu tespit edebilmek mümkündür. Yaygın olarak görülmesi kuruma hastalıkları üzerinde kapsamlı incelemelerin yapılmasını, takip edilmesini zorunlu kılmaktadır.

Avian Gastrik Yeast (AGY) – Kuşlarda Kuruma Hastalığı Nedir?

Veteriner hekimlere güvercinlerde kuruma hastalığı, tavuklarda kuruma hastalığı adı altında birçok başvuru yapılmaktadır. Kuş türlerinin birçoğunda görülen bu rahatsızlık, mayanın mideye yerleşmesi sonucu ortaya çıkar. Mideye yerleşen maya daha sonra sindirim, beslenme sorunlarını beraberinde getirir.

Birçok belirtiyi bir arada oluşturan hastalık, tedavi edilmesi zorunlu bir hastalıktır. Bulgulardan bir ya da birkaçının keşfedilmesinin ardından zaman kaybedilmeden yardım alınması tavsiye edilmektedir.

Kuşlarda Kuruma Hastalığı Belirtileri

  • Kuş hastalıkları içerisinde en yaygın görülenlerden biri olan AGY ilk belirti olarak beslenememe şeklinde ortaya çıkmaktadır. Kuşun yediğini ağzında ezip daha sonra dışarıya çıkarmasına neden olmaktadır.
  • Beslenememe belirtisini takip eden bir başka belirti, hızla zayıflamadır. Kuşum kilo almıyor şikâyeti ile danışan sahiplerin pek çoğu kuruma hastalığı ile karşı karşıya kalmaktadır.
  • Zayıflama, kuşun bünyesinin de zayıf kalmasına neden olmaktadır. Güçsüz ve bağışıklığı sağlıklı olmayan kuş her türlü rahatsızlığa açık hale gelmektedir.
  • Siyah ishal kuşlarda kuruma hastalığı belirtilerinden bir diğeridir. Siyah ishal, hastalığın ileri evresinde olduğunu kanıtlamaktadır.
  • Anemi ise ishal ve kanamaya dayalı olarak ortaya çıkan son belirtidir.

Avian Gastrik Yeast (AGY) – Kuşlarda Kuruma Hastalığı Teşhisi

Kuruma hastalığı nasıl anlaşılır sorusunu soranlar, teşhis detaylarını en ince ayrıntısına kadar dinlemeli, tedavi için acele etmelidir. Teşhis koymak için hayvanın dışkısından örnek alınması gerekmektedir. Örneğin yanı sıra kursaktan alınan parça da teşhis için gerekli bir diğer maddedir.

İleri teşhis yöntemi olarak kuşa PCR testinin yapıldığı da bilinmektedir.

Avian Gastrik Yeast (AGY) – Kuşlarda Kuruma Hastalığı Tedavisi

Kuşlarda kuruma hastalığı tedavisi olan bir hastalıktır. Ne var ki tedaviye geç kalınması veyahut kendiliğinden geçer diye düşünülmesi ölüme neden olmaktadır.

Kuruma hastalığı ilaçları olan bir hastalıktır.

Vücuda yerleşen mayadan kurtulmak için ilaç tedavisi uygulanmakta ve sonuç alınması beklenmektedir. Antifungal ilaçlar olarak bilinen bu ilaçlar, kuşun iyileşmesine yardımcı olmaktadır.

Yaklaşık olarak 1 ya da 2 ay civarında süren tedaviler, kuşun durumuna göre kısa ya da uzun sürebilmektedir. Hastalığın ilk evrelerinde olan kuşlar için tedaviye olumlu yanıt alınması mümkün olmaktadır. Eğer kuşunuzda bu belirtilerin bir yada birkaçını farkederseniz hemen alanında uzman veteriner hekimlerin bulunduğu bir veteriner kliniğine başvurmalı ve kuşunuzun kontrollerini yaptırmalısınız. Tetkikler sonucunda eğer hastalık mevcut ise derhal tedaviye başlanmalıdır. Geç kalmanız halinde üzücü sonuçlar ile karşılaşabilirsiniz.

İstanbul veteriner kliniği VetArt her zaman can dostlarınızın yanında… Kontrollerinizi düzenli yaptırmalı ve onun sağlığından emin olmalısınız. VetArt Veteriner Kliniği Fıstıkağacı Üsküdar, Acıbadem, Koşuyolu bölgelerinde, Kadıköy veteriner kliniği ve Ataşehir veteriner kliniği olarak ta hizmet vermektedir.

Vetart Veteriner Kliniği 04.07.2012’de Vet. Hek. Koray Musluer tarafından kuruldu. 11 yılı aşkın süredir bizlerin en yakını olan can dostlarımızın sağlığı için özveriyle çalışıyoruz. Her geçen yıl tecrübemizi arttırırken, ekibimizi ve teknolojik donanımlarımızı, sizlere en iyi hizmeti verebilmek için geliştirmeye devam ediyoruz.

<!-- wp:code -->
<pre class="wp-block-code"><code>
User
[instagram-feed feed=1]</code></pre>
<!-- /wp:code -->
Instagram feed